e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

"Το τέλος ακινήτων δεν καταργείται αλλά διορθώνεται"


Διευκρινίσεις για το τέλος ακινήτων, η καταβολή του οποίου γίνεται μέσω της ΔΕΗ και συνδέεται με διακοπή της ηλεκτροδότησης, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, τονίζοντας ότι το μέτρο δεν θα καταργηθεί - προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης - αλλά θα υπάρξουν βελτιωτικές ρυθμίσεις, με τις οποίες θα αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα.

Όπως ανακοίνωσε, από το τέλος εξαιρούνται οι πολύτεκνοι με χαμηλό εισόδημα, τα άτομα με βαριά αναπηρία, καθώς και οι μακροχρόνια άνεργοι, ενώ από του χρόνου το τέλος θα καταβάλλεται σε περισσότερες δόσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού, εξήγησε ότι ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει τις αρνητικές συνέπειες του μέτρου, με σκοπό να διορθωθούν τα λάθη, να αποφευχθούν οι κοινωνικές αδικίες, καθώς και να μην επωφεληθούν από τις νέες ρυθμίσεις άτομα που δεν βρίσκονται σε αδυναμία.
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι οι νέες ρυθμίσεις εξασφαλίζουν τους προαναφερθέντες στόχους, ενώ υπογράμμισε ότι την επόμενη χρονιά, θα διευκολυνθεί η καταβολή του τέλους με περισσότερες δόσεις.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το φορολογικό μας σύστημα και ο μηχανισμός είσπραξης των εσόδων πάσχουν διαχρονικά από αδυναμίες, καθώς δεν πληρώνουν όλοι τους φόρους που τους αναλογούν και ο κρατικός μηχανισμός, από την πλευρά του, αδυνατεί να τους εισπράξει.

Αυτοί είναι "παράγοντες κοινωνικής αδικίας" και για αυτό "επιλέχθηκε η συγκεκριμένη μέθοδος είσπραξης του ειδικού τέλος ακινήτων", είπε, εξηγώντας ότι το σύστημα είσπραξης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ έχει σημαντικά πλεονεκτήματα αναλογικότητας.

"Ήταν μια από τις κύριες προθέσεις μου ώστε το μέτρο να μην επιβαρύνει τους αδύναμους. Δεν το θεωρώ σωστό να κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώνουν το τέλος" είπε, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα που έχουν προκύψει θα διορθωθούν με τις νέες ρυθμίσεις.

Η εγκύκλιος με τις διευκρινίσεις του έκτακτου φόρου ακινήτων αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός της ημέρας.

Παράλληλα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητείται την Παρασκευή η συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του φόρου ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός δύο μηνών.
nooz.gr