e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ύφεση: απειλή για τις χώρες της ευρωζώνης

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's προειδοποίησε ότι οι βαθμίδες αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των ευρωπαϊκών χωρών μπορεί να δεχτούν πιέσεις εφόσον μεγάλα τμήματα της ευρωζώνης πέσουν σε ύφεση, όπως αναμένεται, το επόμενο έτος.

Ο Ντέιβιντ Μπιρς, ο επικεφαλής των αξιολογήσεων του S&P, δήλωσε επίσης ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης να βρουν κάποιο τρόπο για την επίλυση της κλιμακούμενης κρίσης χρέους.

"Καθώς διακυβεύονται τόσα πολλά, θα περίμενε κανείς ότι μπορεί να γίνει κάποιος συμβιβασμός μεταξύ των νομισματικών αρχών της ευρωζώνης και των υπεύθυνων για τη χάραξη της εθνικής πολιτικής που θα εξισορροπεί τις ουσιαστικές δράσεις της κυβερνητικής πολιτικής με πιο επιθετικά βήματα από την ΕΚΤ ώστε να αντιμετωπιστεί μια νέα οικονομική ύφεση", είπε, σε ομιλία που εκφώνησε στο Δουβλίνο.

Η ΕΚΤ δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους που έχει φτάσει στον πυρήνα της ευρωζώνης. Η Γερμανία ωστόσο αντιδρά στην ιδέα να αναλάβει η ΕΚΤ ρόλο δανειστή των χρεωμένων χωρών. Ο Μπιρς πάντως είπε ότι οι απόψεις του Βερολίνου για τον τρόπο χειρισμού της κρίσης μπορεί να αλλάξουν μετά την αύξηση των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται και η ίδια η Γερμανία.

Όπως δήλωσε, ίσως αποδειχτεί δύσκολο να αποφευχθεί η ύφεση του χρόνου για μεγάλο μέρος της ευρωζώνης, εάν τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν υψηλά και οι ισολογισμοί των τραπεζών συνεχίσουν να μειώνονται. "Η δυναμική που προκαλεί η συνεχιζόμενη κρίση εμπιστοσύνης, κατά την άποψη του S&P, έχει επιτείνει τον κίνδυνο για νέα ύφεση σε αυξανόμενο αριθμό χωρών της ευρωζώνης", τόνισε.

Νωρίτερα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, είχε προειδοποιήσει ότι η άριστη βαθμολόγηση της Γαλλίας (το "τριπλό Α") ενδέχεται να απειληθεί εάν επιδεινωθεί η κρίση στην ευρωζώνη.

Στην ανάλυσή του ο οίκος σημειώνει ότι η Γαλλία αξίζει τη σημερινή βαθμολογία της αλλά ίσως υποχρεωθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα στο δημοσιονομικό τομέα εάν θέλει να πετύχει τον περιορισμό του ελλείμματός της στο 3% του ΑΕΠ το 2013, όπως έχει δεσμευτεί. Επισημαίνει εξάλλου ότι το πρώτο σχέδιο λιτότητας που υιοθέτησε η Γαλλία "ενίσχυσε την αξιοπιστία" του προγράμματος της κυβέρνησης για τη μείωση των ελλειμμάτων.

Ο Fitch αποκαλύπτει τέλος ότι σήμερα το διαρθρωτικό έλλειμμα της Γαλλίας είναι μικρότερο από της Βρετανίας και των ΗΠΑ, δύο χωρών τις οποίες κατατάσσει επίσης στην ανώτερη βαθμίδα του "τριπλού Α".
nooz.gr