e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Τι ζητά η Κίνα για να δώσει 100 δισ.


Έτοιμη να συνδράμει στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους με 100 δισ. είναι η Κίνα θέτοντας όμως τους δικούς της όρους και προϋποθέσεις, σύμφωνα με δηλώσεις του Li Daokui, συμβούλου της κεντρικής τράπεζας και διευθυντή του Center for China in the World Economy (CCWE), στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Όπως ανακοίνωσε ο Κινέζος πρόεδρος Hu Jintao, οι ηγέτες των χωρών BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) συζήτησαν σήμερα την κρίση στην Ευρωζώνη. «Ανταλλάξαμε απόψεις για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση στη συνάντηση των ηγετών των BRIC, συζητήσαμε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Τώρα, μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις σε διμερή θέματα».

Νωρίτερα, ο οικονομικός ακόλουθος του Κρεμλίνου, Arkady Dvorkovich, είπε ότι οι χώρες BRIC συμφώνησαν για τακτικές συναντήσεις με το ΔΝΤ και άλλους οργανισμούς.

Οι προϋποθέσεις

Πάντως, όπως είπε ο Li στη Figaro, η Κίνα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ευρώπη, υπό δύο προϋποθέσεις:

«Η πρώτη είναι να είμαστε σίγουροι ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης EFSF θα είναι αποτελεσματικός στη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής κατάστασης» και η δεύτερη είναι η παροχή μιας σειράς εγγυήσεων από την ΕΕ.

Όταν ερωτήθηκε εάν η Κίνα έχει ζητήσει ανταλλάγματα για αυτή τη στήριξή της, ο Li είπε: «Δεν θα ήταν παράλογο να ζητήσουμε τουλάχιστον λίγη περισσότερη κατανόηση προς τα συμφέροντα της Κίνας».
dealnews.gr