e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Πως αντιδρούν τα ασφαλιστικά ταμεία στο "κούρεμα"

Αδειάζουν δραματικά τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων μετά το «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους και των ελληνικών ομολόγων του δημοσίου.

Η μείωση αναμένεται να ξεπεράσει το 50%, ενώ μέχρι στιγμής τα ασφαλιστικά ταμεία κατέχουν στα χαρτοφυλάκια τους περί τα 26 δις ευρώ σε κρατικά ομόλογα που είναι και το 90 % της περιουσία τους.

Χωρίς να έχουν διευκρινιστεί οι όροι και οι προϋποθέσεις της συμφωνίας ως προς τη συμμετοχή τους, εκτιμάται ότι θα φέρει απώλειες της τάξης των 13 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι το «κούρεμα» δεν θα αγγίξει τις συντάξεις, όμως με τις δεδομένης της απομείωση των αποθεματικών τους και τις δυσκολίες στην αγορά εργασίας, εντείνονται οι ανησυχίες για περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης τα επόμενα χρόνια.

Έτσι η όποια στήριξη υπάρξει θα είναι μέσα από την ενίσχυση που θα δεχθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό , στα 13 δις για το 2012, εκφράζονται φόβοι ότι το ποσό αυτό δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες τους και ίσως χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση που ίσως να φτάσει το 1,5δις ευρώ για την επόμενη χρονιά.

Ως αποτέλεσμα, εκτός από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), στη δίνη της οικονομικής κρίσης θα περιέλθουν τα ταμεία των επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και των αγροτών ΟΓΑ .

Προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και ασφαλιστικά ταμεία που θεωρούνται εύρωστα όπως των Αυτοαπασχολούμενων (γιατροί, δικηγόροι , μηχανικοί ) των εργαζομένων στα ΜΜΕ αλλά και του δημοσίου . Ως προς τα δύο πρώτα ταμεία τα ομόλογα που κατέχουν φθάνουν τα 8 δις ευρώ.

Εκτός από τις συντάξεις, το «κούρεμα» θα επηρεάσει και τους κλάδους υγείας όλων των ταμείων, προκαλώντας νέες περικοπές σε παροχές υγείας.


dealnews.gr