e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

«Μεταναστεύουν» από την Ελβετία στο Λίβανο οι καταθέσεις

Όταν το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να φορολογήσει τις ελληνικές καταθέσεις στο εξωτερικό...ήταν ήδη πολύ αργά.

Μετά τον ντόρο που έγινε με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής και ελβετικής πλευράς και το «πολυσύμφωνο» για τις ελληνικές καταθέσεις εκείνες αποφάσισαν να «φυγαδευτούν» στην «Ελβετία» της Μέσης Ανατολής, δηλαδή στο Λίβανο. Φαίνεται πως οι μεγαλοκαταθέτες θορυβήθηκαν από τους ελέγχους της ελληνικής πλευράς με τη συνδρομή των Γερμανών.

Ποσά άνω των 5 δισ. ευρώ φέρονται να έχουν μετακινηθεί στο Λίβανο από το καλοκαίρι και μετά, όταν διαφάνηκε η κατάρτιση συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Εμβετίας, στο πρότυπο της αντίστοιχης Ελβετο-γερμανικής, στο πλαίσιο του χτυπήματος του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, όπως αναφέρει το protothema.gr.


Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως θα δυσκολευτεί αρκετά να βρει τα χρήματά αυτά λόγω του διαφορετικού τραπεζικού καθεστώτος που υπάρχει στις χώρες της Μέσης Ανατολής και τα οποία έχουν μετακινηθεί ιδιαίτερα στο διάστημα Ιουνίου - Σεπτεμβρίου 2011. Παράλληλα, άνω των 3 δισ. ευρώ φέρονται να έχουν πάει σε προορισμούς όπως οι νήσοι Κέιμαν ή άλλοι φορολογικοί παράδεισοι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί έως το τέλος του έτους να έχει υπογραφεί προσύμφωνο με την Ελβετία, το οποίο θα βασίζεται στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί μεταξύ Ελβετίας - Βρετανίας και Ελβετίας - Γερμανίας. Η πρώτη συνάντηση προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε ήδη την περασμένη εβδομάδα, ανάμεσα στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη και τον ελβετό ομόλογό του M. Aμπούλ. Το ύψος των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία ανέρχεται, σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, σε 60 δισ. ευρώ.
dealnews.gr