e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Προωθείται βαθύ "κούρεμα" και εποπτεία

Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένο το βλέμμα της Ελλάδας, αφού από τις αποφάσεις που θα ληφθούν - την Τετάρτη - θα εξαρτηθεί το μέλλον της χώρας αλλά και της κυβέρνησης. Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης είναι έντονο, ωστόσο σύμφωνα με διαρροές φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο για τη νέα δανειακή σύμβαση, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας θα είναι η πολύχρονη λιτότητα και η εποπτεία.

Παιχνίδι πόκερ για το μέλλον της Ελλάδας

Στο τραπέζι βρίσκεται η νέα δανειακή σύμβαση, η οποία προϋποθέτει απομείωση του ελληνικού χρέους, με εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών - ώστε να μην θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός, αλλά και διεθνή εποπτεία στην Ελλάδα.

Η τελευταία είναι μια πρόταση που προωθεί η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και προς το παρόν συζητείται σε "πηγαδάκια", ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα της επιτροπείας πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς η νέα δανειακή σύμβαση δεν μπορεί να είναι όμηρος της ανασφάλειας της ανά τρίμηνο αξιολόγησης της τρόικας.

Συγκεκριμένα, πηγές αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει νέο δάνειο χωρίς επιτροπεία - ένα θέμα που τίθεται υπό τη μορφή take it or leave it.

Σε αυτή την περίπτωση, ξένοι εμπειρογνώμονες θα εγκατασταθούν στα κρίσιμα υπουργεία, έχοντας το ρόλο "επιτηρητή".

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα της μόνιμης εποπτείας της χώρας αποτελεί "κόκκινη γραμμή" για τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν αποκλείεται - εάν το θέμα τεθεί επίσημα στη Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη - να επιστρέψει εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες και να συγκαλέσει εκτάκτως τη Βουλή προκειμένου να ενημερώσει όλα τα πολιτικά κόμματα.

Επιπλέον, πηγές αναφέρουν ότι η Γαλλία ευθυγραμμίζεται με την πρόταση της Γερμανίας για βαθύ κούρεμα του ελληνικού χρέους της τάξεως του 60%.

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση - δια στόματος Βενιζέλου- άνοιξε παράθυρο για υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης (συμπεριλαμβανομένου και του "κουρέματος") με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων.

Εν τω μεταξύ, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια συναντάται την Τρίτη ο Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.
nooz.gr