e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Σε ρόλο "πυροσβέστη" της κρίσης το ΔΝΤ

Χείρα βοηθείας για την επίλυση του εντεινόμενου προβλήματος της κρίσης χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη αναμένεται να επιχειρήσει να δώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενισχύοντας το ρόλο του, μέσω της δημιουργίας ενός ταμείου-υποκατάστατου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Με τον τρόπο αυτό το ΔΝΤ θα επιχειρήσει να ενισχύσει τη ρευστότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού EFSF, ξεμπλοκάροντάς το από τη διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια, αναφέρει το Reuters.

Η υπό εξέταση νέα λύση προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμείου «ειδικού σκοπού» (SPV) το οποίο θα υποκαταστήσει το μηχανισμό EFSF. Το νέο αυτό ταμείο θα χρηματοδοτείται από δύο πηγές προκειμένου να αγοράζει ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών. Η αυξημένη ωστόσο χρηματοδότηση θα παράσχει στο νέο ταμείο δύναμη πολύ μεγαλύτερη του ήδη υπάρχοντος μηχανισμού (EFSF).

Οι δύο πόροι χρηματοδότησης του ταμείου θα είναι τόσο ο EFSF όσο και ο νέος χρηματοδοτικός φορέας υπό την εποπτεία του ΔΝΤ, ενώ σε αυτό θα συνεισφέρουν οι χώρες της ευρωζώνης, άλλες μεγάλες οικονομίες - μέλη του ΔΝΤ αλλά και ιδιώτες επενδυτές.

Προκειμένου ωστόσο το ΔΝΤ να είναι σε θέση να παρεμβαίνει άμεσα σε περίπτωση «έκτακτης ανάγκης», μέσω του νέου αυτού μηχανισμού, θα χρειαστεί ενίσχυση των κεφαλαίων του από τα ίδια τα μέλη, είτε με άμεση καταβολή χρημάτων είτε με διμερή δάνεια.

Το σχέδιο αυτό βρίσκεται υπό επεξεργασία από την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και θα παρουσιαστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα, ενώ μια πρώτη εικόνα του αναμένεται να δοθεί στην προσεχή Σύνοδο του G20 στις Κάννες στις 3 και 4 Νοεμβρίου
dealnews.gr