e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Συνάντηση Σαρκοζί- Μέρκελ στο Παρίσι

Υπό την πίεση αφενός των δημοσιονομικών ελλειμμάτων χωρών της ευρωζώνης και αφετέρου των αγορών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ο γαλλογερμανικός άξονας καλείται εκ νέου να εγγυηθεί την σταθερότητα του ευρώ.  
Λίγες ώρες μετά την γνωστοποίηση στοιχείων που δείχνουν ότι η "λοκομοτίβα της Ευρώπης" πάτησε φρένο, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μεταβαίνει στο Παρίσι προκειμένου να συναντηθεί στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Πηγές από τη γερμανική πρωτεύουσα σημειώνουν ότι στο τραπέζι θα τεθούν σειρά βελτιώσεων στη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη, καθώς και η εφαρμογή των αποφάσεων της 21 Ιουλίου. Όπως χαρακτηριστικά διαμήνυαν "δεν περιμένουμε το μεγάλο μπαμ".

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι δύο ηγέτες αναμένεται να εξετάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής ενοποίησης στην Ευρωζώνη, αλλά και την βελτίωση της θεσμικής αρχιτεκτονικής ειδικά στην λήψη αποφάσεων.

Όσον αφορά το θέμα του ευρωομολόγου, η Γερμανία έχει ήδη διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών καθώς το Βερολίνο θεωρεί ότι δεν είναι καλή ιδέα.

"Η γερμανική κυβέρνηση έχει επαναλάβει ότι δεν θεωρεί πώς τα ευρωομόλογα έχουν κάποιο νόημα και γι αυτό δεν θα συζητηθεί το θέμα κατά την αυριανή συνάντηση", είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.






Βουλευτές του κόμματος της Μέρκελ ωστόσο, αίρουν το ταμπού των ευρω-ομολόγων και με έγγραφο 11 σελίδων που έχουν συντάξει απαριθμούν τα πλεονεκτήματα τέτοιων κοινών για τις χώρες της ευρωζώνης ομολόγων, τα οποία θα αποτελούσαν "ένα μήνυμα ενότητας και στιβαρότητας προς τις αγορές".






Και ενώ η Γερμανία φαίνεται να επιμένει στη μέθοδο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζει την ανάγκη να μην θυσιαστεί η ανάπτυξη στον αγώνα για την αντιμετώπιση του χρέους.






Επιπλέον, σε δηλώσεις του στο BBC, ο διάσημος αμερικανός οικονομολόγος, τιμηθείς με το Νόμπελ Οικονομίας 2001, Τζότζεφ Στίγκλιτς, υποστηρίζοντας ότι εάν οι Γερμανοί δεν θέλουν το ευρωομόλογο θα πρέπει να αποχωρήσουν από την ευρωζώνη.
nooz.gr