e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Στο επίκεντρο τα πορτρέτα των φιλενάδων του Picasso

Στα χέρια του Δ. Μαυρμάτη ο ένας εκ των τριών πινάκων


«Το τελικό τίμημα των 29,1 εκατ. δολ. ξεπέρασε πολύ την αρχική εκτίμηση για το έργο, στα 13 εκατ. δολ.»

Πραγματική μάχη για τα πορτρέτα τριών διαφορετικών ερωμένων του Pablo Picasso έδωσαν οι συλλέκτες, με το ένα εξ αυτών μάλιστα να καταλήγει σε ελληνικά χέρια.


Η δημοπρασία μοντέρνας και ιμπρεσιονιστικής τέχνης που πραγματοποίησε στο Λονδίνο ο οίκος Christie's διήρκεσε τρεις ώρες να συγκέντρωσε 140 εκατ. στερλίνες.

Καταφέρνοντας να υπερισχύσει έναντι των άλλων επτά ενδιαφερόμενων αγοραστών, ο Δημήτρης Μαυρομμάτης, ένας Έλληνας χρηματιστής που μένει στο Λονδίνο, εξασφάλισε στη δημοπρασία το έργο "Seated Woman, Blue Robe" του Pablo Picasso που απεικονίζει την Dora Maar, πληρώνοντας περισσότερα από 29 εκατ. δολάρια.

Το τελικό τίμημα των 29,1 εκατ. δολαρίων ξεπέρασε κατά πολύ την αρχική εκτίμηση του οίκου για το έργο, στα 13 εκατ. δολάρια. Ο Δημήτρης Μαυρομμάτης, που διαμένει μόνιμα στο Λονδίνο αλλά διατηρεί κατοικία και στη Γαλλία, είναι από τους σπουδαιότερους συλλέκτες αντικειμένων και επίπλων του 18ου αιώνα.

Όπως γράφει η Wall Street Journal, η ιστορία αυτού του πίνακα του Picasso ενδέχεται να συνέβαλε στο τόσο μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο καλλιτέχνης δημιούργησε τον πίνακα στα τέλη του 1939 και τον έστειλε στον εβραίο έμπορο που τον εκπροσωπούσε, τον Paul Rosenberg στο Μπορντώ. Με την έλευση των Ναζί, το έργο κατασχέθηκε και στάλθηκε στη γερμανική πρεσβεία στο Παρίσι, με στόχο να καταλήξει στην αποθήκη τέχνης του Hitler.



Πριν όμως να βρεθεί εκεί, Γάλλοι αντιστασιακοί κατάφεραν να πάρουν στα χέρια τους τον πίνακα και να τον σώσουν. Τελικά, επιστράφηκε στον Rosenberg. Αυτό θεωρείται το καλύτερο από τα τρία πορτρέτα του Picasso που βγήκαν στο σφυρί στη συγκεκριμένη δημοπρασία. Λίγο νωρίτερα, ο Alan Hobart της λονδρέζικης γκαλερί Pyms Gallery πλήρωσε 13,5 εκατ. στερλίνες για τον πίνακα του 1935 "Jeune fille endormie" που δείχνει την επίσης ερωμένη του Picasso, Marie Therese Walter, να κοιμάται πάνω στα σταυρωμένα της χέρια.


Ένα άλλο πορτρέτο, που δείχνει την ερωμένη του Picasso Francoise Gillot καθισμένη σε μια λευκή καρέκλα, το "Bust de Francoise", χρονολογίας 1946, πουλήθηκε αντί 10,7 εκατ. στερλινών, έναντι εκτίμησης στα 10 εκατ. Ο πίνακας είχε αγοραστεί από την κόρη του καλλιτέχνη, Maya Widmaier-Picasso το 1997 και πουλήθηκε στην Acquavella Galleries, της Νέας Υόρκης.
dealnews.gr