e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Αυξήθηκαν οι πειρατές


Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι επιθέσεις πειρατών στη θάλασσα, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) και του International Maritime Bureau's (IMB) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα οι πειρατικές επιθέσεις ανά τον κόσμο έφτασαν τις 266 τους πρώτους έξι μήνες του 2011, έναντι 196 που είχαν σημειωθεί την ίδια πάροδο πέρυσι.

Πάνω από το 60% των επιθέσεων έγιναν από Σομαλούς πειρατές, με την πλειοψηφία τους να δραστηριοποιούνται στην Αραβική θάλασσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 30 Ιουνίου οι Σομαλοί κρατούσαν 20 πλοία και 420 μέλη πληρώματος, απαιτώντας λύτρα εκατομμυρίων δολαρίων για την απελευθέρωσή τους, σύμφωνα πάντα με την έρευνα. Συνολικά, σε όλον το κόσμο οι πειρατές έχουν καταφέρει να επιβιβαστούν σε 99 πλοία, 76 δέχθηκαν πυρά, και 62 απλώς απειλήθηκαν.

Το πρώτο εξάμηνο, πολλές από τις επιθέσεις σημειώθηκαν ανατολικά και βόρειο-ανατολικά από τον κόλπο του Άντεν, μία περιοχή όπου συχνάζουν τάνκερς με αργό πετρέλαιο που έχουν ξεκινήσει από τον Αραβικό κόλπο. Από τις 20 Μαΐου, έχουν καταγραφεί 14 επιθέσεις σε πλοία στη νότια Κόκκινη Θάλασσα, μία κατάσταση που ανάγκασε τον πρόεδρο του ICC Hellas Νίκο Α. Βερνίκο να τονίσει την ανάγκη, «οι καπετάνιοι να βρίσκονται σε εγρήγορση συνέχεια, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα όταν κινούνται σε αυτές τις θάλασσες».

Όσον αφορά τώρα στα πληρώματα, οι Σομαλοί πειρατές, κρατούν ομήρους 361 ναύτες, ενώ έχουν απαγάγει 13. Σε παγκόσμιοι επίπεδο πάντως οι όμηροι φτάνουν τους 495, ενώ οι πειρατές έχουν σκοτώσει επτά ανθρώπους και έχουν τραυματιστεί 39.


Τέλος, αναβαθμισμένος εμφανίζεται και ο οπλισμός των πειρατών, οι οποίοι χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι αυτόματα όπλα με εκτοξευτές ρουκετών και βομβών, τη στιγμή που πριν από πέντε χρόνια τους αρκούσε ένα μαχαίρι. Συνολικά πυροβόλα όπλα χρησιμοποιήθηκαν σε 160 επιθέσεις, ενώ μαχαίρια σε 35.
dealnews.gr