e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Η ελληνική διαφθορά «φρέναρε» τις αμερικανικές επενδύσεις, αποκαλύπτει το Wikileaks

Τις επιπτώσεις της ελληνικής διαφθοράς σε αμερικανικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν και να επιχειρήσουν στη χώρα μας αναλύει έγγραφο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα που συντάχθηκε στις αρχές του 2006 και αποκαλύπτεται από το Wikileaks.«Η πρεσβεία ενδιαφέρεται περισσότερο για τις αρνητικές συνέπειες που έχει η ελληνική διαφθορά στις αμερικανικές εταιρείες που προσπαθούν να επιχειρήσουν εδώ, ειδικότερα σε τομείς που σχετίζονται με δημόσιες συμβάσεις. Αν και πολλοί καταλήγουν να κερδίζουν συμβόλαια, πολλοί άλλοι δεν έχουν την ίδια τύχη και αυτό γίνεται κάτω από αμφισβητήσιμες συνθήκες», έγραφε ο Αμερικανός πρεσβευτής Τσαρλς Ρις, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».


Εκτιμούσε, δε, ότι η διαφθορά είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στις κοινωνικές προσδοκίες, που θα χρειαστούν χρόνια για να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή. Στο σχόλιό του επισήμανε επίσης ότι οι Ελληνοαμερικανοί με τους οποίους έρχεται σε επαφή η πρεσβεία - ο αριθμός τους στη χώρα μας υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 70.000 - ομόφωνα χαρακτηρίζουν το ελληνικό σύστημα απαράδεκτο, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, ακόμα και να χτίσουν σπίτια στα χωριά τους, χωρίς να δώσουν μίζα σε δημόσιους υπαλλήλους.

Στο συγκεκριμένο τηλεγράφημα παρατίθενται τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2005, όπου η Ελλάδα φαίνεται να είναι η πιο «διεφθαρμένη» από όλα τα κράτη του γκρουπ της Δυτικής Ευρώπης. Η μεγαλύτερη διαφορά σε… πόντους διαφθοράς προέκυπτε στους τομείς των θρησκευτικών οργανώσεων (σκορ Ελλάδας 3,7 έναντι 2,5 του μέσου όρου της Δυτικής Ευρώπης), των φορολογικών εσόδων (3,8 έναντι 2,9) και των ιατρικών υπηρεσιών (3,6 έναντι 2,7).

Στις παρατηρήσεις των Αμερικανών τονίζεται πόσο εντυπωσιακό είναι το εύρος των υψηλόβαθμων στελεχών στην Ελλάδα που «τα άγγιξαν σκάνδαλα». Και συνεχίζουν απαριθμώντας τους βουλευτές που είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε σκάνδαλα τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας το 2005.
ta nea