e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

«Μίλησε» το κινητό του Μπιν Λάντεν

Στοιχεία που δείχνουν ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν διατηρούσε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την πακιστανική εξτρεμιστική οργάνωση Χαρακάτ-αλ-Μουτζαχεντίν, προκύπτουν από την ανάλυση κλήσεων του κινητού τηλεφώνου που εντοπίστηκε στο κρησφύγετο του ηγέτη της Αλ Κάιντα, στην περιοχή Αμποταμπάντ του Πακιστάν.Το θέμα αποκαλύπτουν οι New York Times, επικαλούμενοι ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το τηλέφωνο ανήκε στον έμπιστο σύνδεσμο του Μπιν Λάντεν, που σκοτώθηκε στη διάρκεια της επιδρομής της 1ης Μαΐου.


Τα νέα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα μέλη της Χαρακάτ-αλ-Μουτζαχεντίν ήταν μέρος του δικτύου που διατηρούσε ο Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν και αποτελούσαν τον δίαυλο επικοινωνίας με τα μέλη Αλ Κάιντα στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν.

Ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, τους οποίους επικαλούνται οι New York Times, δεν θέλησαν να αποκαλύψουν τα ονόματα των μελών της πακιστανικής οργάνωσης που συνομιλούσαν με τον Μπιν Λάντεν. Αρκέστηκαν απλώς να πουν ότι βρίσκονταν στο βόρειο Ουαζιριστάν.

Από την ανάλυση προκύπτει, επίσης, ότι μέλη της οργάνωσης διατηρούσαν επαφές με άνδρες των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών.

Όπως όμως σημειώνουν οι New York Times, η εξέλιξη αυτή εγείρει υποψίες για το εάν οι υπηρεσίες πληροφοριών του Πακιστάν γνώριζαν το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν.

Προς το παρόν το ερώτημα αυτό παραμένει αναπάντητο καθώς δεν υπάρχει στοιχείο που να επιβεβαιώνει ότι οι πακιστανικές υπηρεσίες προστάτευαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το κινητό τηλέφωνο ενδέχεται να δώσει απαντήσεις για το πώς κατάφερε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα να κατοικεί ανενόχλητος σε μία περιοχή όπου υπάρχουν πακιστανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και η οποία είναι κοντά στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.

Επίσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι ευελπιστούν να μάθουν πώς ξέφυγε από τις αμερικανικές δυνάμεις στην επιχείρηση που είχε διεξαχθεί πριν δέκα χρόνια στην περιοχή Τόρα Μπόρα του Αφγανιστάν, αλλά και γιατί επιλέχθηκε η πόλη Αμποταμπάντ ως κρησφύγετό του.
ta nea