e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Την αξιοποίηση του Αχιλλείου αποφάσισε το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

Το ανάκτορο της Σίσι



Τον επαναπροσδιορισμό της χρήσης του Αχιλλείου, του ανακτόρου της αυτοκράτειας Σίσι στην περιοχή Γαστούρι της Κέρκυρας, αποφάσισε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, γεγονός που ανοίγει το δρόμο ώστε το ανάκτορο να γίνει οικονομικά αύταρκες και ταυτόχρονα να αναδειχθεί η μουσειακή του υπόσταση. Το θέμα συζητήθηκε στο Συμβούλιο την Πέμπτη, ύστερα από αίτηση των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ).


Το Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ του χαρακτηρισμού του κελύφους του θυρωρείου, της περιμετρικής τοιχοποιίας των στρατώνων, του κελύφους του κτιρίου του Βαρόνου, επιμέρους στοιχείων, όπως οι ποτίστρες και οι ταΐστρες, οι όψεις του κτιρίου επί της παραλίας και της σκάλας του Κάιζερ κ.λπ, καθώς παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον.

Παράλληλα, γνωμοδότησε υπέρ της χρήσης του ανακτόρου αποκλειστικά ως μουσείου. Στο κτίριο του Βαρόνου μπορεί να κατασκευαστεί χώρος εστίασης, καθώς και υποστηρικτικές τής λειτουργίας εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση του 1979, είχε χαρακτηριστεί μνημείο ολόκληρο το ανάκτορο, χωρίς να αξιολογηθούν οι κατασκευαστικές φάσεις του και τα σημαντικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του με αποτέλεσμα και διάφοροι βοηθητικοί χώροι να συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν.

Το Αχίλλειον είναι ένα από τα γνωστότερα και δημοφιλή ιστορικά αξιοθέατα της Κέρκυρας.

Το κτίριο κατασκευάσθηκε το 1890 από τους Ιταλούς αρχιτέκτονες Ραφαέλε Καρίττο και Αντόνιο Λάντι σε ρυθμό Πομπηϊας και εξ ολοκλήρου με δαπάνη της Ελισάβετ, που έμεινε γνωστή ως «Αυτοκράτειρα Σίσι», η οποία το αφιέρωσε στον Αχιλλέα, λόγω της αγάπης της στην αρχαιότητα.

Ο Κάιζερ Γουλιέλμος ΙΙ της Πρωσίας αγόρασε το 1907 το ακίνητο μετά τη δολοφονία της αυτοκράτειρας από έναν Ιταλό αναρχικό και το χρησιμοποίησε σαν καλοκαιρινή κατοικία.

Τόσο στη διάρκεια του Α' όσο και στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το κτήριο λειτούργησε ως νοσοκομείο και στρατηγείο, ενώ στη συνέχεια στέγασε σχολεία και παιδικούς σταθμούς.

Το 1962 αποφασίστηκε η παραχώρησή του σε γερμανική εταιρεία για να γίνει καζίνο. Εκείνη την εποχή η κατάστασή του δεν θύμιζε σε τίποτε το πάλαι ποτέ παλάτι της φιλότεχνης βασίλισσας παρά το ότι η συγκεκριμένη εταιρεία πραγματοποίησε πολλές εργασίες συντήρησης αν και όχι πάντα επιτυχημένες.

Το ανάκτορο είναι διακοσμημένο με τοιχογραφίες που περιγράφουν σκηνές από την αρχαία Ελλάδα και με αρχαία αγάλματα. Το 1994 πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Αχίλλειου -που στο μεταξύ πέρασε στο ελληνικό κράτος (1982)- η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ta nea