e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Εκβιάζει με αύξηση επιτοκίων ο Τρισέ

Συνεχίζεται των σκληρό «πόκερ» των εταίρων μας με φόντο την διάσωση της ελληνικής οικονομίας.Μετά τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλόντ Τρισέ να ζητάει από την Ελλάδα μέτρα τα οποία δεν χρειαζόταν να πάρει, τώρα ο ίδιος εμφανίζεται να θέλει να ρίξει στο τραπέζι το δυνατό «χαρτί» της αύξησης των επιτοκίων εκβιάζοντας κατά κάποιο τρόπο τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δη τη γερμανική για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.



Είναι γνωστό ότι ο Τρισέ και η ΕΚΤ αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ελληνική λύση θα θεωρηθεί default, την ώρα που ο Σόιμπλε προτείνει την ανταλλαγή των ομολόγων με άλλα, μακρινότερης λήξης κατά 7 χρόνια (κάτι που οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα συνιστούσε default).

Οι τόνοι στην κόντρα που έχει δημιουργηθεί, ανέβηκαν χθες, με την επιστολή του Σόιμπλε προς τον Τρισέ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι δουλειά των κυβερνήσεων και όχι της ΕΚΤ να αντιμετωπίσουν την κρίση. Η προειδοποίηση για δεύτερη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ σε τρεις μήνες, που αναμένεται να απευθύνει σήμερα, θα είναι σαφής ένδειξη εκ μέρους του ότι σκοπεύει να σκληρύνει τη στάση του και να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της ΕΚΤ απέναντι στις όποιες πολιτικές πιέσεις.

Πάντως, στη σημερινή συνεδρίασή της η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, στο 1,25%.
dealnews.gr