e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Κατά οποιασδήποτε μη εθελοντικής λύσης για αναδιάρθρωση του χρέους ο Τρισέ

Να μην υπάρξει στοιχείο εξαναγκασμού


Οποιαδήποτε λύση που θα έθετε ιδιώτες ομολογιούχους προ τετελεσμένων γεγονότων και δεν θα ήταν πραγματικά εθελοντική απέρριψε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, αναφερθείς στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό χρέος. Πρέπει να αποφευχθεί οποιοδήποτε «πιστωτικό επεισόδιο» ή «επιλεκτική χρεοκοπία» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στο 1,25%, όπως αναφέρει το Reuters.


Ο κ. Τρισέ έδειξε να απορρίπτει, όμως, και τη λύση μιας εθελοντικής μετακύλισης του χρέους, λέγοντας μάλιστα ότι η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να συμμετέχει σε μια τέτοια κίνηση, μετακυλίοντας τους τίτλους χρέους που κατέχει η ίδια.

Πρότεινε αντίθετα να κινητοποιηθούν κεφάλαια μέσω ιδιωτικοποιήσεων.

«Δεν είμαστε υπέρ της αναδιάρθρωσης ... κτλ. Αποκλείουμε οποιοδήποτε σχέδιο που δεν θα είναι αμιγώς εθελοντικό, (πρέπει να μην έχει) κανένα στοιχείο εξαναγκασμού. Καλούμε να αποφευχθεί κάθε πιστωτικό επεισόδιο ή π.χ. μία ''επιλεκτική χρεοκοπία"» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Προς αύξηση επιτοκίου

Στο ζήτημα του επιπέδου των επιτοκίων της ευρωζώνης, ο κ. Τρισέ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αυξηθούν στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Αρνήθηκε όμως να δώσει κάποια ένδειξη για τον ρυθμό που ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω στους επόμενους μήνες.

Η αύξηση των επιτοκίων θα γίνει με βάση τις αυξημένες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, που οι ειδικοί της αναμένουν να κυμανθεί ψηλότερα μεταξύ του 2,5% και του 2,7% φέτος.
ta nea