e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

"Ξέμειναν" με ελληνικά ομόλογα οι ευρωπαϊκές τράπεζες


Με ελληνικά ομόλογα ύψους 100 δισ. ευρώ τα οποία δεν μπορούν να "ξεφορτωθούν", "ξέμειναν" οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.Οι μεγαλύτεροι κάτοχοι των ομολόγων είναι οι ελληνικές τράπεζες, με την έκθεση τους να φτάνει τα 50 δισ. ευρώ, ενώ η έκθεση των γερμανικών τραπεζών τα 19 δισ. ευρώ και των γαλλικών τα 15 δισ. ευρώ.


Το πρακτορείο κάνει λόγο για συμφωνίες των τραπεζών που σκοπό είχαν να περιορίσουν την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος, οι οποίες όμως κατέρρευσαν λόγω της έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος παρά τις τιμές των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος στο ξεκίνημα της κρίσης, ενώ άλλες, δεν προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα, καθώς οι τιμές κατέρρευσαν και η ανησυχίες για ενδεχόμενη πτώχευση εντείνονται, το παράθυρο για πώληση των ομολόγων να έχει κλείσει.


Ωστόσο, ούτε η αγορά των CDS μπορεί να προσφέρει μια διέξοδο, αναφέρει το Reuters, καθώς το κόστος της ασφάλισης 10 εκατ. ευρώ σε πενταετή ελληνικά ομόλογα έναντι αθέτησης έφτασε πρόσφατα τα 1,48 εκατ. ευρώ, λόγω των ανησυχιών για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.


dealnews.gr