e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Η αναγνώριση του Κοσόβου δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, δήλωσε ο Μπαρόζο

Επίσκεψη Μπαρόζο, Φίλε σε Βελιγράδι, Πρίστινα


Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, αλλά ότι η πλήρης συνεργασία με το ICTY είναι, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος την Πέμπτη είχε συνάντηση με Σέρβους αξιωματούχους στο Βελιγράδι. Σήμερα, Παρασκευή, ο Μπαρόζο και ο αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης επίτροπος της ΕΕ, Στέφαν Φίλε, επισκέπτονται την Πρίστινα.

Συγκεκριμένα, ο Μπαρόζο επισήμανε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος υλοποίησης της συνεργασίας με το ICTY από την εντατικοποίηση των ερευνών για τον εντοπισμό των καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς.

«Η Σερβία, στο παρελθόν αποδέχθηκε να αποστείλει στη Χάγη μεγάλη πλειοψηφία κατηγορούμενων και δύο καταζητούμενοι παραμένουν ελεύθεροι και διαφεύγουν από τη δικαιοσύνη. Γι' αυτό αναμένουμε να επιτευχθεί πρόοδος και η άποψη για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) να είναι θετική σε μεγάλο βαθμό», ανέφερε ο κ. Μπαρόζο στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον κ. Τάντιτς.

«Πιστεύω ότι η Σερβία μπορεί να ολοκληρώσει τη συνεργασία με το ICTY στο διάστημα έως την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας και τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο κ. Τάντιτς.

Ο κ. Μπαρόζο είχε, επίσης, συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Μίρκο Τσβέτκοβιτς, στον οποίο τόνισε ότι η Σερβία έχει το κλειδί για την πρόοδο στην πορεία προσέγγισης της ΕΕ.

«Ο χρόνος κυλά. Τα κριτήρια που αφορούν τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, τη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς πρέπει να εκπληρωθούν για να επιτευχθεί ο στόχος. Χρειαζόμαστε αποτελέσματα πριν από το καλοκαίρι», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Μπαρόζο, απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών, δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα η Σερβία να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας έως το τέλος του έτους αν επιτύχει πρόοδο στην εκπλήρωση των κριτηρίων.

Ο Μπαρόζο και ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φίλε, επισκέπτονται σήμερα την Πρίστινα, όπου θα έχουν συνομιλίες με εκπροσώπους των αρχών του Κοσόβου και στη συνέχεια θα μεταβούν στη Γκρατσάνιτσα.

Στην αντιπροσωπεία της ΕΕ, με επικεφαλής τον κ. Μπαρόζο, μετέχουν επίσης ο αναπληρωτής διευθυντής της γενικής διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση, Στέφανο Σανίνο και ο γενικός διευθυντής για την Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικών Σχέσεων, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο κ. Μπαρόζο θα συναντηθεί με την πρόεδρο του Κοσόβου, Ατιφέτα Γαγχιάγκα, τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι και μέλη της κυβέρνησης.

Κατά την επίσκεψή του στην Γκρατσάνιτσα, ο κ. Μπαρόζο θα θεμελιώσει το νέο δημαρχείο, την ανέγερση του οποίου χρηματοδοτεί η ΕΕ και θα επισκεφθεί τη σερβική μεσαιωνική μονή Γκρατσάνιτσα.

Οι Μπαρόζο και Φίλε ταξίδεψαν στην Πρίστινα στο πλαίσιο περιοδείας στα δυτικά Βαλάνια, που άρχισαν τον Απρίλιο, με επισκέψεις στην Κροατία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και την ΠΓΔΜ.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ είχε προγραμματίσει επίσκεψη και στην Αλβανία, αλλά λόγω της πολιτικής έντασης στη χώρα μετά τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών, η άφιξη στα Τίρανα ακυρώθηκε.
ta nea