e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Μειώσεις έως και 50% σε νοσοκομειακά είδη

Νέες τιμές σε 374 νοσοκομειακά είδη περίθαλψης, με μειώσεις που φθάνουν μέχρι και το 50% και που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και κάτω από τις τιμές του Παρατηρητηρίου, καθορίζονται με χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΙΚΑ, και μετά από το πόρισμα ειδικής επιτροπής.

Στην ανακοίνωση αυτή προέβη στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Γιώργος Κουτρουμάνης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλη σπατάλη και αρπαγή στο χώρο της υγείας, και κάλεσε την κυβέρνηση να συγκρουστεί αποφασιστικά με όλα αυτά τα συμφέροντα.

«Δεν με ικανοποιεί αν έχετε μειώσεις 50% σε ορισμένα είδη. Μπορεί να υπάρχουν προϊόντα που μπορεί να έχουν αύξηση και 1000%», αντέτεινε ο κ. Κουρουμπλής και σημείωσε ότι ενώ τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν από περικοπή των συντάξεων και των μισθών ήταν 1,8 δισ. ευρώ, οι δαπάνη για το φάρμακο, μόνο στα τέσσερα ταμεία της κοινωνικής ασφάλισης, το 2009, ήταν μεγαλύτερη από 5,5 δισ. ευρώ, «όταν θα έπρεπε με τις πιο λογικές εξελίξεις να μην είχε υπερβεί τα δύο δισεκατομμύρια».


Απαντώντας ο κ. Κουτρουμάνης, αναγνώρισε ότι «πράγματι είναι πολύ μεγάλη η σπατάλη που γίνεται στο φάρμακο, ωστόσο τόνισε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει τεράστιες και συνεχείς προσπάθειες να την καταπολεμήσει.

«Είμαστε απέναντι σε εκείνα τα συμφέροντα που οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το σημείο. Μέχρι το 2009 είχαμε κάθε χρόνο αύξηση της δαπάνης, από 15% έως 20%, με αποτέλεσμα την τελευταία 10ετία να έχουμε τετραπλασιασμό της δαπάνης για το φάρμακο. Φτάσαμε από το 1,3 δισ. ευρώ ευρώ δαπάνη για τα ασφαλιστικά ταμεία το 2001 σε δαπάνη της τάξης των 5,2 δισ. ευρώ το 2009», σημείωσε ο κ. Κουτρουμάνης και πρόσθεσε:


«Το τέλος του 2009, που αναλάβαμε στο ΙΚΑ, είχαμε δαπάνη 2,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 200 εκατ. το μήνα, ενώ σήμερα, με βάση τα στοιχεία του τελευταίου μήνα, η δαπάνη μειώθηκε στα 128 εκατ. ευρώ το μήνα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε ακόμα ότι οι τιμές στα θεραπευτικά μέσα διαμορφώνονται με απόφαση του Δ.Σ του ΙΚΑ με βάσει 4 παραμέτρους: τις τιμές του Παρατηρητηρίου, οι οποίες αφορούν μόνο 25 από τα εκατοντάδες είδη, τις τιμές του εργοστασίου, την έρευνα που γίνεται κάθε εξάμηνο στην αγορά, προκειμένου να διαπιστωθούν οι τιμές απόκλισης και τις προσφορές, που «είναι και το πιο αδύναμο σε σχέση με τις προμήθειες που δίνονται».
dealnews.gr