e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Ασαφείς διατυπώσεις για τη συμμετοχή ιδιωτών στο προσχέδιο για τον μόνιμο μηχανισμό ευρω-στήριξης

Νευρικότητα στο Βερολίνο


Το προσχέδιο για το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM - θα λειτουργήσει από τα μέσα του 2013) που κυκλοφορεί στο Βερολίνο, δεν προβλέπει ξεκάθαρα τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κόστος στήριξης ή την αναδιάρθρωση χρέους χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Spiegel Online, στο προσχέδιο υπάρχουν ασαφείς διατυπώσεις και σε μια πρώτη ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «αναμένεται» η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αν χρειαστεί.


Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, οι μη δεσμευτικές και ασαφείς διατυπώσεις ενισχύουν αυτές τις φωνές που λένε ότι μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία.


Ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης αναμένεται να επικυρωθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέστειλε «προληπτική» επιστολή στους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, στην οποία τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν είναι ευχαριστημένη με το προσχέδιο, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει ακόμα να γίνουν οι αναγκαίες επαφές με στόχο την υιοθέτηση των γερμανικών θέσεων, όπως είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις κινήσεις της κυβέρνησης Μέρκελ στο ζήτημα του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης.


Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου η πλειοψηφία υπέρ του ESM στην σχετική ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο το φθινόπωρο δεν θεωρείται δεδομένη.

Για τους βουλευτές παίζει σημαντικό ρόλο τόσο η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξη, όσο και η διαβεβαίωση ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν για μια ακόμα φορά τα σπασμένα.

Στις προσπάθειες διάσωσης του ευρώ δεν διακρίνεται μια ενιαία στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο νέος αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων και πρώην υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίτερλε τάσσεται υπέρ μιας ευρείας αναδιάρθρωσης, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ αποφεύγει ακόμα και τον όρο. Επιφυλακτικός ως προς μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση είναι και ο


Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι πάντως αποφασισμένος να επιβάλλει τις γερμανικές θέσεις ως προς τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, διαφορετικά εκτιμάται ότι δεν θα συνυπογράψει τη σύσταση του ESM.
ta nea