e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Καταστροφή για τις ελληνικές τράπεζες η αναδιάρθρωση χρέους, λέει ο Γιούργκεν Σταρκ της ΕΚΤ

Σκληρή στάση από Φρανκφούρτη


Μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όποια μορφή και να είχε, δεν θα έλυνε τα προβλήματα της Ελλάδας και θα ήταν καταστροφή για τις ελληνικές τράπεζες, είπε την Τετάρτη το μέλος του Εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, που πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο στο Λαγονήσι.

«Είναι ψευδαίσθηση να νομίζεις ότι η αναδιάρθρωση, το "κούρεμα" ή οποιοδήποτε είδος αναπρογραμματισμού (rescheduling) θα βοηθούσε αυτή τη χώρα να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει», υπογράμμισε, σύμφωνα με το Reuters.

«Εάν το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής [Μνημόνιο] εφαρμοστεί σημείο προς σημείο, τότε διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους», προσέθεσε.

«Οι διαμορφωτές της πολιτικής σε κάθε χώρα-μέλος πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα ότι είναι μέλη μιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Είναι βασικές και απαραίτητες, φιλόδοξες και εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις», είπε, επισημαίνοντας ότι η μερική απώλεια εθνικής κυριαρχίας είναι αναπόφευκτη, καθώς διαφορετικά θα υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις.

Σήμερα είναι η δεύτερη ημέρα της 15ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση, που διοργάνωνει η Economist Conferences με θέμα «In the aftermath of the global economic crisis: what next?».

Χθες, Τρίτη, στο συνέδριο μίλησε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ενώ αργότερα σήμερα θα μιλήσει και ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ.

Το θέμα της «αναδιάταξης» του ελληνικού χρέους (επιμήκυνση χρέους χωρίς «κούρεμα») άνοιξε τις προηγούμενες ημέρες ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Γερμανία, Κομισιόν και ΔΝΤ υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη μορφή ήπιας αναδιάρθρωσης, ωστόσο η ΕΚΤ (όπως και η Γαλλία) διαφωνούν.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Σταρκ ήταν και ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, ο οποίος από το Μιλάνο είπε την Τετάρτη ότι μία αναδιάρθρωση, ακόμα και ήπια, σε μία ανεπτυγμένη οικονομία θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Όπως είπε, η δημοσιονομική εξυγίανση στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρω-περιφέρειας είναι η «μεγαλύτερη πρόκληση» που θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια ο δυτικός κόσμος.
ta nea