e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ερντογάν προς Μέρκελ: «Βάλτε μας στην Ε.Ε.»

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε χθες το Βερολίνο να υποστηρίξει την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την πολεμική που εξαπέλυσε χθες για την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας από τους Τούρκους μετανάστες."Η Γερμανία είναι η χώρα που μπορεί να κατανοήσει καλύτερα την ένταξη της Τουρκίας", δήλωσε εγκαινιάζοντας την έκθεση τεχνολογίας Cebit στο Ανόβερο (βόρεια), όπου η χώρα του είναι επίτιμη προσκεκλημένη.


"Τα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική τόνισαν περαιτέρω τη σημασία της Τουρκίας (...) η Τουρκία μπορεί να επικοινωνήσει με το βορρά και το νότο, τη δύση και την ανατολή", τόνισε.

"Αναμένουμε από την Ευρώπη να μην ακολουθεί λαϊκιστικές πολιτικές, αλλά μια μακροπρόθεσμη προοπτική σχετικά με την ένταξη", πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του για την πολιτική θεωρήσεων εισόδου της Γερμανίας, λέγοντας ότι "Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν ορισμένες φορές διαβατήρια τα οποία μοιάζουν με μεγάλα μυθιστορήματα", λόγω της συσσώρευσης των θεωρήσεων εισόδου.

«Να ξεκαθαρίσει η Ε.Ε. αν μας θέλει ή όχι»


Αργότερα, σε συνέντευξη του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL, ο Ερντογάν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις της σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα της χώρας του για ένταξη στους κόλπους της.


"Εάν δεν θέλετε να βάλετε την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε πείτε το καθαρά και ανοιχτά. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ο ένας στον άλλο", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.


Σχολιάζοντας την πρόταση της Γερμανίας και της Γαλλίας για μια "προνομιακή εταιρική σχέση" μεταξύ της Ένωσης και της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν απέρριψε εκ νέου την προοπτική απόδοσης κάποιου άλλου καθεστώτος στη χώρα του πλην αυτό του πλήρους μέλους.

"Κάτι τέτοιο δεν έχει θέση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Τουρκία ζήτησε την ένταξή της στο 1959 και δεν είναι δίκαιο να βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με μια τέτοια πρόταση", είπε χαρακτηριστικά.


dealnews.gr