e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Κατά χιλιάδες συνεχίζουν να καταφτάνουν στην Κρήτη οι Κινέζοι υπήκοοι από τη Λιβύη

Ανάσα στην τοπική αγορά


Σε ξενοδοχεία του Ηρακλείου Κρήτης έχουν βρει προσωρινή στέγη χιλιάδες ξένοι υπήκοοι που εργάζονταν στη Λιβύη, στην πλειονότητά τους Κινέζοι. Μέχρι την Παρασκευή, ο συνολικός αριθμός των ξένων υπηκόων που θα φτάσουν στην Ελλάδα ίσως φτάσει τις 16.000, ενώ η κινεζική πρεσβεία έχει δημιουργήσει ειδικό μηχανισμό για τη διαμονή τους στο νησί και τον επαναπατρισμό τους.Όπως δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι ξένοι υπήκοοι έρχονται σταδιακά και φεύγουν σταδιακά. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο νησί παραμένουν από τρεις ώς 12 ημέρες.


Από την ημέρα που ξεκίνησε η διαδικασία, στην Κρήτη έχουν φτάσει περίπου 11.500 ξένοι υπήκοοι, στην πλειονότητά τους Κινέζοι, ενώ κοινή διαπίστωση είναι πως η άφιξή τους έχει τονώσει την τοπική οικονομία.

Μέχρι στιγμής έχουν αναχωρήσει με πτήσεις τσάρτερ από τα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου 3.700 Κινέζοι, ενώ μέχρι το βράδυ της Τρίτης ο συνολικός αριθμός των αναχωρούντων θα ανέλθει στους 5.500.

Την Τετάρτη αναμένεται να καταπλεύσει στο νησί το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» με 2.700 Κινέζους υπηκόους.

Ως την Παρασκευή, οπότε εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί η μεταφορά των ξένων υπηκόων από τη Λιβύη, υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των Κινέζων που θα φτάσουν στην Ελλάδα θα φτάσει τις 15.000 ίσως και 16.000.


Εκτός από τους Κινέζους υπηκόους, στο Ηράκλειο μετέβησαν άνθρωποι από το Μπαγκλαντές, τη Σρί Λάνκα, αλλά και Ευρωπαίοι, οι οποίοι στην πλειονότητά τους έχουν ήδη αναχωρήσει.

Εντύπωση, ωστόσο, έχει προκαλέσει το γεγονός ότι περίπου 15 άνθρωποι από τη Σρι Λάνκα, έφυγαν από το ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν χωρίς να δώσουν σημεία ζωής.

Έπειτα από έρευνες, οι αρχές εντόπισαν πέντε από αυτούς καθώς και δύο διακινητές, που συνελήφθησαν. Οι υπόλοιποι αναζητούνται. Οι αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για ανθρώπους που δεν επιθυμούν να επαναπατριστούν.
 
ta nea