e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Με κραχ απειλούνται τα ασφαλιστικά ταμεία

Ένα βήμα πριν από το ταμειακό κραχ βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της ανεργίας αλλά και της αδυναμίας καταβολής εισφορών από τις επιχειρήσεις.



Ο ΟΑΕΕ βρίσκεται σε ταμειακό αδιέξοδο ενώ το επικουρικό του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ) παρακρατεί παράνομα τις εισφορές προς το Πρόνοιας (εφάπαξ) του Δημοσίου (προκειμένου να πληρώσει τις συντάξεις) με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η θέση του τελευταίου, το οποίο δεν μπορεί να δώσει τα εφάπαξ σε 36.000 συνταξιούχους του Δημοσίου (1,7 δισ. οικονομικό «άνοιγμα»).

Είναι χαρακτηριστικό πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, υποστηρίζει ότι θα υπάρξει κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των ταμείων και το μέλλον των συντάξεων αν φτάσει στο 40% με 45% το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν καταβάλλουν εισφορές (σήμερα είναι περίπου 33%).

Το ΙΚΑ έχει παρουσιάσει μείωση των εσόδων κατά 16,5% το α' δίμηνο του έτους και αδυνατεί να καταβάλει τις υποχρεώσεις του τόσο στον ΟΑΕΔ όσο και στους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.

Απογοητευτικά είναι και τα έσοδα εισφορών στο ταμείο του ΟΑΕΕ, σε σημείο που η διοίκηση να εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη για την εξέλιξη των πραγμάτων.

Η ταμειακή κρίση επιδεινώθηκε λόγω της μείωσης των ασφαλισμένων λόγω της έκρηξης της ανεργίας αφού μόνο στο ΙΚΑ μειώθηκαν οι εργαζόμενοι το τελευταίο 18μηνο κατά 270.000.


Επίσης οι μετοχές έχουν χάσει άνω του 60% της αξίας τους, τα ομόλογα δεν μπορούν να «σπάσουν» στη δευτερογενή αγορά τίτλων αφού οι αποδόσεις θα είναι μείον 30%, ενώ τα ακίνητα είτε ξενοικιάζονται είτε οι επιχειρήσεις δεν καταβάλουν τακτικά τα μισθώματα.

Παρ΄ όλα αυτά τα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν αρχίσει να ρευστοποιούν μέρος της περιουσίας τους προκειμένου ν΄ ανταπεξέλθουν στια άμεσες υποχρεώσεις τους.
dealnews.gr