e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Παράνομα έκρινε το ΣτΕ τα έργα στο Κολωνάκι για την προστασία της βρετανικής πρεσβείας

Λόγω αναρμοδιότητας


Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ως παράνομα τα έργα που έγιναν επί της οδού Πλουτάρχου στο Κολωνάκι για λόγους ασφαλείας της βρετανικής πρεσβείας. Στο σημείο τοποθετήθηκαν βυθιζόμενες μπάρες, ενώ παράλληλα μειώθηκε στο μισό το μήκος της οδού.Τα έργα ακυρώθηκαν καθώς η σχετική άδεια χορηγήθηκε από αναρμόδιο όργανο (Δήμος Αθηναίων), ενώ έπρεπε να χορηγηθεί από τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Υποδομών και Προστασίας του Πολίτη.


Υπενθυμίζεται ότι με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημαρχιακής Επιτροπής του ίδιου Δήμου και με δαπάνες της βρετανικής πρεσβείας τοποθετήθηκαν ανά μέτρο βυθιζόμενες μπάρες στο τέλος και την αρχή της οδού Πλουτάρχου.

Ακόμη, από το όλο μήκος της οδού Πλουτάρχου παραμένει μόνο μία λωρίδα ανόδου από τη λεωφ. βασιλίσσης Σοφίας προς το Κολωνάκι.

Το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 668/2011 απόφασή του έκρινε ότι σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) αρμόδιοι για τη λήψη μέτρων περιορισμού ή απαγόρευσης της κυκλοφορίας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν λόγοι γενικότερου δημοσίου συμφέροντος, είναι είτε οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ (νυν Υποδομών) στην περιοχή της τέως διοικήσεως Πρωτευούσης είτε ο οικείος νομάρχης, στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Επομένως, συνεχίζει η δικαστική απόφαση, «το Δημοτικό Συμβούλιο ή ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας στερούνται της σχετικής αρμοδιότητας για την ρύθμιση» των εν λόγω κυκλοφοριακών θεμάτων.

Όμως, υπογραμμίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, «οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Πλουτάρχου αποσκοπούν στην ενίσχυση της ασφάλειας της Πρεσβείας αλλοδαπού κράτους από ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια και ειδικότερα στην ασφάλεια του προσωπικού, των επισκεπτών αυτής και των περιοίκων, δηλαδή σε γενικότερο λόγο δημοσίου συμφέροντος».

Κατόπιν αυτών, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 52 του ΚΟΚ, η σχετική αρμοδιότητα προκειμένου περί περιοχής της τέως διοικήσεως Πρωτευούσης, ανήκει στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Δημόσιας Τάξης».

Συνεπώς, καταλήγει η δικαστική απόφαση, η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων πρέπει να ακυρωθεί λόγω αναρμοδιότητας.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει ο τέως γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης και δικηγόρος Π.Πανούρης που έχει το γραφείο του επί της οδού Πλουτάρχου, ο αρχιμανδρίτης Β.Δρόσος, ως εκπρόσωπος του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται δίπλα στη βρετανική πρεσβεία και η Ανώνυμη Εταιρεία «Αθηναϊκοί Σταθμοί Αυτοκινήτων».
ta nea