e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Πιθανή επέμβαση ΗΠΑ

Συνεχίζονται οι σκληρές μάχες μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και αντικαθεστωτικών στο δρόμο προς τη Βεγγάζη, τη στιγμή που οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών προκειμένου να σταματήσουν τις δυνάμεις του Καντάφι. Ωστόσο η διεθνής συζήτηση για το είδος της δράσης που θα πρέπει να ληφθεί φαίνεται να «τραβάει» πολύ και να μην βοηθάει τους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι μάχονται για να κρατήσουν τα εδάφη που έχουν καταλάβει.


Οι μάχες στην περιοχή Ajdabiyah εμποδίζουν την προέλαση των καθεστωτικών προς την Βεγγάζη, ωστόσο ο στρατός προειδοποίησε τους κατοίκους ότι η πόλη έχει μπει στο στόχαστρο και πως θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Μήνυμα στην οθόνη της τηλεόρασης Al-Libya που απευθύνονταν στους κατοίκους της πόλης ανέφερε πως ο στρατός έρχεται «για να σας στηρίξει και να καθαρίσει την πόλη από τους ένοπλους συμμορίτες». «Σας απευθύνει έκκληση έως τα μεσάνυχτα να μην βρίσκεστε σε περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί οι ένοπλοι και οι αποθήκες πυρομαχικών».

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγο η τηλεόραση της Λιβύησ μετέδωσε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν πάρει τον έλεγχο της πόλης Misrata.

Ο Μουαμάρ Καντάφι μιλώντας στην τηλεόραση του Λιβάνου LBC TV δήλωσε πως δεν αναμένει να υπάρξει μάχη στη Βεγγάζη διότι οι Λίβυοι βοηθούν ώστε να «ξεκαθαρίσει» η πόλη από τα στοιχεία της Al Qaeda.


Επίσης, γιός του Καντάφι Saif Al-Islam, σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε τονίσει ότι: «Όλα θα έχουν τελειώσει σε 48 ώρες», δήλωσε.

Στρατιωτική επέμβαση ΗΠΑ;

Οι ΗΠΑ, που προηγουμένως δεν στήριζαν και ιδιαίτερα ένθερμα την ιδέα ξένης στρατιωτικής παρέμβασης, δήλωσαν πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εξετάσει τη λήψη ακόμα πιο σκληρών μέτρων από την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη.

«Συζητάμε πολύ σοβαρά και ηγούμαστε των προσπαθειών στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναφορικά με τα μέτρα που θεωρούμε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικά για την προστασία των πολιτών», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Susan Rice.

«Η άποψη των ΗΠΑ είναι ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να εξετάσουμε βήματα που περιλαμβάνουν αλλά ίσως και να πηγαίνουν πέρα από την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», δήλωσε.


dealnews.gr