e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

«Θετικές ενδείξεις» για φυσικό αέριο στην Κύπρο βλέπει η Noble Energy

Ως τις αρχές του 2012 οι γεωτρήσεις


«Θετικές ενδείξεις» για κοιτάσματα φυσικού αερίου στο «Οικόπεδο 12» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, δήλωσε την Τετάρτη ότι βλέπει ο αντιπρόεδρος της Noble Energy, Τέρι Γκέρχαρτ, ο οποίος μαζί με εμπειρογνώμονες της αμερικανικής εταιρείας ενημέρωσε τον Κύπριο πρόεδρο Δ.Χριστόφια για τους σχεδιασμούς της αναφορικά με τις εργασίες εξόρυξης.«Η πρόθεσή μας είναι να επιταχύνουμε την εξόρυξη των κοιτασμάτων στο οικόπεδο 12 στην Κύπρο και ελπίζουμε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε το τέταρτο τρίμηνο του 2011 ή πιθανώς στις αρχές του 2012, λόγω των διαδικασιών», ανέφερε ο κ. Γκέρχαρτ και εξήγησε ότι οι διαδικασίες αφορούν σε θέματα, όπως η προκήρυξη προσφορών για εξοπλισμό.


Σε ερώτηση για την ποσότητα των κοιτασμάτων, ο κ. Γκέρχαρτ είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ακριβείς υπολογισμοί.


Ωστόσο, σημείωσε ότι υπήρξε επιτυχία σε ό,τι αφορά στα κοιτάσματα στην περιοχή του Ισραήλ. Από σεισμικά δεδομένα «είναι πολύ ευνοϊκό το να υπάρχουν μεγάλες ποσότητες», είπε.

Πρόκειται, ανέφερε, για κοιτάσματα τα οποία βρίσκονται σε βαθειά νερά, χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο κ. Γκέρχαρτ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού για μεταφορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο, ούτε και το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ισραηλινή εταιρεία Delek με την οποία η Noble Energy συνεργάζεται στο Ισραήλ.

Σε ερώτηση κατά πόσον η Noble θα συμμετάσχει στη διαδικασία αδειοδότησης και για άλλα θαλάσσια οικόπεδα της ΑΟΖ Κύπρου, ο κ. Γκέρχαρτ είπε ότι αυτό δεν συζητήθηκε με τον κ. Χριστόφια, αλλά, πρόσθεσε, «είναι προφανές ότι θα ήταν κάτι που θα μάς ενδιέφερε».


Με την Noble Energy είχε υπογραφεί συμφωνία συνεκμετάλλευσης του «Οικοπέδου 12» τον Οκτώβριο του 2008.

Την περασμένη εβδομάδα έφτασε στα ανοιχτά της Λεμεσού η πλατφόρμα διατρήσεων κοιτασμάτων, η οποία θα μεταφερθεί στη συνέχεια στο Ισραήλ για εξόρυξη στο κοίτασμα «Λεβιάθαν».

Στην Κύπρο η πλατφόρμα θα παραμείνει ως το τέλος Φεβρουαρίου για αλλαγή προσωπικού και συντήρηση. Στη συνέχεια, θα λειτουργήσει για λογαριασμό της Noble Energy για την εξόρυξη του κοιτάσματος του ισραηλινού «Λεβιάθαν», που είναι το μεγαλύτερο που βρέθηκε στον κόσμο την τελευταία δεκαετία.
ta nea