e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

"Μονοπωλιακές οι συμφωνίες ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών – Ρωσίας"

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε σήμερα διαδικασίες παράβασης κατά της Κύπρου, της Ιρλανδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας και της Ισπανίας για τις διμερείς συμφωνίες αεροπορικών μεταφορών που έχουν συνάψει με τη Ρωσία. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι διμερείς συμφωνίες ενδέχεται να παρεμποδίζουν τον ανταγωνισμό μεταξύ ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών και να παρέχουν την επιβολή τελών υπερπτήσης της Σιβηρίας, τα οποία είναι ίσως παράνομα με βάση τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ. Επίσης, σύμφωνα με την Επιτροπή, οι συγκεκριμένες διμερείς συμφωνίες επιβάλλουν διαφορετικούς όρους στις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ (αναλόγως της χώρας όπου έχουν την έδρα τους), γεγονός που δημιουργεί μία ακόμη στρέβλωση του ανταγωνισμού.


Για το ίδιο θέμα, τον περασμένο Οκτώβριο εστάλησαν προειδοποιητικές επιστολές στην Αυστρία, την Φινλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία και τον Ιανουάριο του 2011 στο Βέλγιο, τη Δανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, η Επιτροπή αυτή τη στιγμή αξιολογεί εάν οι διμερείς συμφωνίες αερομεταφορών των υπολοίπων κρατών μελών με τη Ρωσία συμφωνούν με το δίκαιο της ΕΕ.

«Το γεγονός ότι οι αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ υποχρεούνται να πληρώνουν για τις πτήσεις υπεράνω της Σιβηρίας καθώς κατευθύνονται προς προορισμούς στην Ασία, μπορεί όχι μόνον να καταστήσει τις πτήσεις ακριβότερες, αλλά και να οδηγήσει σε αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ αεροπορικών εταιρειών εντός και εκτός της ΕΕ», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι διμερείς συμφωνίες αεροπορικών μεταφορών ανάμεσα σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ και μιας τρίτης χώρας, πρέπει να περιέχουν «ρήτρα ΕΕ για τον καθορισμό αερομεταφορέα», με την οποία αναγνωρίζεται ότι οι όροι εφαρμόζονται ισότιμα σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ και όχι μόνον στο συγκεκριμένο κράτος μέλος. Πρόκειται για βασικό μέρος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς αεροπορικών μεταφορών, το οποίο εγγυάται ότι οι αεροπορικές εταιρείες δικαιούνται να δραστηριοποιούνται υπό τους ιδίους όρους οπουδήποτε εντός της ΕΕ.


Την απαίτηση για «ρήτρα ΕΕ για τον καθορισμό αερομεταφορέα» επιβεβαίωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2002 στις αποφάσεις για τους «ανοικτούς ουρανούς».

Τέλος, σημειώνεται ότι οι αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ υποχρεούνται να καταβάλλουν τέλη υπερπτήσης της Σιβηρίας για τα δρομολόγιά τους προς πολλούς προορισμούς στην Ασία. Υπολογίζεται ότι το 2008 και μόνο οι αερομεταφορείς της ΕΕ κατέβαλαν περίπου 420 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε τέλη - τα περισσότερα από τα οποία απευθείας στη ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot.

ta nea