e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Σε Μέρκελ, Μπους (τον πρεσβύτερο) και Μπάφετ απένειμε ο Μπ.Ομπάμα το Μετάλλιο της Ελευθερίας

Ύψιστη διάκριση στις ΗΠΑ


Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος και ο μεγαλοεπενδυτής Ουόρεν Μπάφετ, είναι τρία από τα 15 πρόσωπα που τιμήθηκαν την Τρίτη από τον Μπαράκ Ομπάμα με το «Μετάλλιο της Ελευθερίας», τη σημαντικότερη βράβευση που δίδεται σε πολίτες από τον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο.Βραβεύτηκαν, επίσης, ο Αμερικανός καλλιτέχνης Τζάσπερ Τζονς, η παγκοσμίου φήμης τσελίστα Γιο-Γιο Μα και η ποιήτρια Μάγια Αγγέλου.


Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τους 15 βραβευθέντες ως «ορισμένους από τους πιο συναρπαστικούς ανθρώπους στην Αμερική, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Η Άνγκελα Μέρκελ, που δεν παραβρέθηκε στην τελετή, θα παραλάβει το μετάλλιό της σε μελλοντική επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος Ομπάμα αποκάλεσε τη Γερμανίδα καγκελάριο «έναν αξιόπιστο διεθνή εταίρο και μία φίλη».

Το 2005, η Μέρκελ έγινε ο πρώτος καγκελάριος που προέρχεται από την πρώην Ανατολική Γερμανία, αλλά και η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε ποτέ αυτή τη θέση.

«Μεγαλώνοντας στο κομμουνιστικό καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ είχε σαν όνειρο την ελευθερία. Και όταν τελικά το Τείχος έπεσε και η Γερμανία επανενώθηκε, έσπασε τους φράκτες από μόνη της» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας απονέμεται σε πολίτες, που έχουν να επιδείξουν εξαιρετική συνεισφορά στην ασφάλεια ή στα εθνικά θέματα των ΗΠΑ, στην παγκόσμια ειρήνη, στον πολιτισμό ή σε άλλες σημαντικές δημόσιες ή ιδιωτικές προσπάθειες.

Για τον Τζ.Μπους, που διετέλεσε πρόεδρος την τετραετία 1989-1993, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι «με το στιβαρό διπλωματικό του χέρι, όταν ο άνεμος των δημοκρατικών αλλαγών φύσηξε πάνω από την Ανατολική Ευρώπη, έκανε πραγματικότητα αυτό που κάποτε φάνταζε αδύνατο, να δώσει τέλος στον Ψυχρό Πόλεμο, χωρίς ούτε έναν πυροβολισμό».
ta nea