e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Βουλγαρία: Η κρίση «χτυπά» επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων

Το 2010, η οικονομική κρίση οδήγησε πολλές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία να προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων, περιορισμό ή αναβολή του επενδυτικού τους σχεδιασμού και κλείσιμο παραγωγικών μονάδων.Ωστόσο το ελληνικό επιχειρηματικό κεφάλαιο στη γείτονα εξακολουθεί να προσφέρει δουλειά σε 82.000 άτομα, σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρου του Ελληνοβουλγαρικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτη Κουτσίκο.


Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο κ. Κουτσίκος, τα στοιχεία για την απασχόληση των 82.000 ατόμων σε επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στη γειτονική χώρα, προέρχονται από τη στατιστική υπηρεσία της Βουλγαρίας.

Κατά τον κ. Κουτσίκο, «το ύψος του ελληνικού επενδεδυμένου κεφαλαίου, επίσημα, ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να έχει υπολογιστεί το κεφάλαιο που επενδύεται από τα κέρδη των επιχειρήσεων σε ετήσια βάση, διότι δεν καταγράφεται στη στατιστική υπηρεσία της Βουλγαρίας».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου, το ελληνικό επενδεδυμένο κεφάλαιο διαμορφώνεται σε περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ και οι επιχειρηματικοί τομείς που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο του ελληνικού ενδιαφέροντος είναι οι υπηρεσίες και το εμπόριο και ακολουθούν η βιομηχανία και η βιοτεχνία.

Το 2009, τουλάχιστον 40 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων έκλεισαν, ενώ την ίδια χρονιά, οι ελληνικές επενδύσεις υπολογίζεται ότι ήταν- κατά την εκτίμηση του κ. Κουτσίκου- δέκα φορές λιγότερες σε σχέση με το 2008.

Τα μέλη του Επιμελητηρίου είναι 2.000 βουλγαρικές εταιρίες ελληνικών συμφερόντων, εκ των οποίων οι 600 δραστηριοποιούνται στους τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου και των υπηρεσιών. Οι 1.400 δημιουργήθηκαν μόνο για την αγορά ακίνητης περιουσίας.

Το επιχειρηματικό κλίμα, πρόσθεσε, είναι θετικό και αυτό που θα πρέπει ιδιαίτερα να προσεχθεί (από τους Έλληνες επενδυτές) είναι η δυνατότητα απορρόφησης των προϊόντων της επιχείρησης από την αγορά της Βουλγαρίας.

Τέλος, ο κ. Κουτσίκος επεσήμανε ότι το επιχειρηματικό κλίμα είναι θετικό, καθώς και το φορολογικό καθεστώς τα τελευταία χρόνια είναι σταθερό, η δε φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων είναι 10%.

dealnews.gr