e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Νέα εργαλεία για το ελληνικό χρέος αναζητεί η γερμανική κυβέρνηση

Προεξοφλούν αναδιάρθρωση


Τα μέχρι σήμερα σχέδια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν επαρκούν και για το λόγο αυτό η ΕΕ αναζητεί ήδη επιπρόσθετα «εργαλεία», προκειμένου να μειωθεί το βάρος του χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.Στην αναζήτηση ενός βιώσιμου προγράμματος αναδιάρθρωσης του χρέους για την Ελλάδα οι ειδικοί της Κομισιόν φέρονται να έχουν καταλήξει στην εκτίμηση ότι δεν επαρκεί μόνον μία εθελούσια μείωση των απαιτήσεων των πιστωτών.


«Αυτό δεν είναι αρκετό» ανέφεραν κύκλοι της Κομισιόν στην Handelsblatt. Οι ειδικοί επιχειρηματολογούν ότι μόνον το 20% των ελληνικών ομολόγων διακινούνται στη δευτερογενή αγορά και έτσι δεν είναι υλοποιήσιμο ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Γι' αυτό και η Κομισιόν κάνει σκέψεις στην κατεύθυνση να επιβάλλει στους πιστωτές μείωση του βάρους για την Ελλάδα.

«Υπό συζήτηση είναι μεταξύ άλλων μία επιμήκυνση της διάρκειας των ελληνικών ομολόγων», γράφει η έγκυρη οικονομική εφημερίδα, επικαλούμενη τους ίδιους κύκλους.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, η γερμανική κυβέρνηση βλέπει στο μεταξύ ότι μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπότρεπτη.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φέρεται ανεπισήμως να αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα μπορεί να σηκώσει το βάρος των χρεών της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της (CDU) άφησε να διαφανεί η ετοιμότητά της να συναινέσει σε ένα πρόγραμμα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η κ. Μέρκελ όμως φέρεται να τόνισε ότι θα πρέπει και η ίδια η Ελλάδα να συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους της.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα είχε διαφωνήσει

Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας θα αποφευχθεί, επανέλαβε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται την Πέμπτη στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε την Τετάρτη στη γερμανική Βουλή ότι είχε συζητήσει πέρυσι με την ελληνική κυβέρνηση το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, αλλά υπήρξε αντίθεσή της σε αυτό.

Ο κ. Ρεν παραδέχθηκε ότι οι αγορές ανησυχούν, αν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα ομόλογά της, προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό προτάθηκε η επιμήκυνση σε 7 χρόνια της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έλαβε από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Οι δηλώσεις του κ. Ρεν γίνονται σε μία περίοδο που αυξάνονται οι φωνές στη Γερμανία υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους στην Ελλάδα.

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) -που μετέχει στη γερμανική κυβέρνηση- Βολφ Κλιντς δήλωσε στο Reuters ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της μέσα στους επόμενους 12 μήνες, προσθέτοντας ότι το κόμμα του δεν είναι αντίθετο σε μία τέτοια κίνηση.


«Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς αναδιάρθρωση», είπε ο κ. Κλιντς, προσθέτοντας ότι «το πιο πιθανό βήμα είναι η αλλαγή στη διάρκεια αποπληρωμής και στο επιτόκιο των ομολόγων και ένα μικρό "κούρεμά" τους».

Συνεχίζοντας, είπε πως «πιστεύω ότι θα δούμε μόνο μικρό "κούρεμα" για τους κατόχους ομολόγων -ίσως 20%- που δεν θα απαιτούσε μεγάλες ζημιές στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες».

Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε και η Μπεατρίς Βέντερ Ντι Μάουρο, μέλος της ομάδας οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης.


«Μία διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και πιο ευνοϊκοί όροι θα βοηθήσουν», σημείωσε.

JP Morgan: Σε σωστή κατεύθυνση η ΕΕ


H Ευρωπαϊκή Ένωση πράττει ορθά να αντιμετωπίζει την κρίση στην Ευρωζώνη χωρίς να προβεί σε αναδιάρθρωση χρεών που θα ανάγκαζαν ενδεχομένως τις τράπεζες να καταγράψουν ζημιές, είπε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, μιλώντας στο συνέδριο του Νταβός.

Ο Ντίμον, που είναι ελληνικής καταγωγής, είπε ότι αποφασίζοντας να λύσει την κρίση σε επίπεδο κρατών έκανε την μόνη σωστή επιλογή, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να την αντιμετωπίσει στο τραπεζικό της σύστημα.


«Νομίζω ότι αλλιώς τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνα» τόνισε. Εάν οι χώρες εξαναγκαστούν να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους, υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτηθεί ανεξέλεγκτη φυγή κεφαλαίων και τραπεζική κρίση, προσέθεσε.

UBS: Δεν βλέπει ελληνική χρεοκοπία

Ο πρόεδρος της UBS Όσβαλντ Γκρίμπελ εκτιμά ότι δεν υπήρχε το πλαίσιο για να οδηγηθεί η Ελλάδα σε πτώχευση, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

«Όχι, αυτό δεν μπορεί να συμβεί στην Ευρωζώνη», είπε ο κ. Γκρίμπελ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.


«Όταν θεσπίστηκε το ευρώ δεν θεσπίστηκε ταυτόχρονα και ρήτρα εξόδου και αυτό έγινε σκοπίμως,


προκειμένου να δημιουργηθεί μία Ευρώπη ως οικονομική δύναμη και να αποτραπούν μελλοντικοί πόλεμοι», υπογράμμισε.

Ο κ. Γκρίμπελ σημειώνει ότι «ο Νότος ήταν τότε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι απευθείας μπορούσε να δανείζεται με επιτόκιο 3,5%, αντί 15%, οι χώρες του Νότου μπήκαν σε ένα ευνοϊκό πλαίσιο υπολογισμού του χρέους τους και μπόρεσε έτσι να χρηματοδοτηθεί».

Κατά τον κ. Γκρίμπελ, «η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε τότε να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με τις λεπτομέρειες» και επειδή δεν το έπραξε «έρχεται σήμερα η εκδίκηση».

Εκείνο που απαιτείται να γίνει σήμερα, λέει ο πρόεδρος της UBS, είναι «να θεσπιστούν κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να τηρούνται».
 
ta nea