e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Συγκρατημένα αισιόδοξη η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Βλέπουν φως στο τούνελ


Ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός εξέφρασαν τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη θα επιλυθεί χωρίς να επεκταθεί στην Ισπανία ή να υποστούν οι επενδυτές ζημιές που δεν θα μπορέσουν να αντέξουν.Όπως αναφέρει το Reuters,


Σε σειρά ιδιωτικών συναντήσεων και δημόσιων συζητήσεων που διεξάγονται την Πέμπτη, κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και εκπρόσωποι του χρηματοοικονομικού κλάδου αναμένεται να εστιάσουν την προσοχή τους στα δημοσιονομικά προβλήματα της Ευρώπης.

Ένα χρόνο μετά το Φόρουμ του Νταβός, το 2010, που είχε επισκιαστεί από την ελληνική κρίση χρέους, αυξάνεται ανάμεσα στους ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου η πεποίθηση ότι η ΕΕ ετοιμάζει να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να στηρίξει τα ασθενέστερα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

«Πιστεύουμε ότι το ευρώ θα συνεχίσει να υπάρχει ως νόμισμα και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα βρουν λύση στα προβλήματά τους», είπε ο Ντίτερ Βέμερ, γενικός οικονομικός διευθυντής της Zurich Financial.

Ίσως ζητηθεί από τους ιδιώτες ομολογιούχους να υποστούν κάποια απομείωση, δηλαδη haircut, κρατικών τίτλων ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης, αλλά αυτό δεν θα συνεπάγεται σημαντικές


απώλειες, εκτίμησε.

«Νομίζω ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να σημειωθεί περικοπή χρέους σε ορισμένες περιπτώσεις. Όσον αφορά το αν θα είναι δραματική, δεν νομίζω», υποστήριξε.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να υιοθετήσουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων σε Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στο ταμείο διάσωσης σε συνδυασμό με πιο αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες και δεσμεύσεις για διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Πολλοί οικομολόγοι και αναλυτές εκτιμούν ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί ή να δοθεί επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του.

Η Αθήνα διαψεύδει κατηγορηματικά ότι προτίθεται να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, αλλά πιέζει για επέκταση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων που καταβάλλει για τα 110 δισ. ευρώ που παίρνει από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και τραπεζίτες εργάζονται σκληρά να βρουν λύση, δήλωσε στο Reuters o Ντομένικο Σινισκάλτσο, διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley Eυρώπης και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας. «Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», είπε και προσέθεσε ότι τo ταμείο διάσωσης αποτελεί «το έμβρυο ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών».

Η έντονη ζήτηση που σημειώθηκε την Δευτέρα για το πρώτο ομόλογο που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή


Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για να χρηματοδοτήσει τη διάσωση της Ιρλανδίας αποδεικνύει ότι το ταμείο έχει την εμπιστοσύνη των αγορών, σημείωσε ο Ιταλός μάνατζερ.

O Μάρτιν Σορέλ, διευθύνων σύμβουλος της WPP, της μεγαλύτερης διαφημιστικής εταιρίας στον κόσμο, είπε ότι εξεπλάγη με το πόσο αισιόδοξοι είναι οι οικονομολόγοι και οι επιχειρηματίες ότι η Ευρωζώνη θα βρει διέξοδο στα προβλήματά της.

«Το κύριο χαρακτηριστικό στο Νταβός είναι ότι διαφαίνεται μια συγκρατημένη αισιοδοξία», είπε.

Ακόμα και δηλωμένοι σκεπτικιστές, όπως ο Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι, βλέπουν καλύτερα τα πράγματα στην Ευρωζώνη, συμπλήρωσε.

Υψηλόβαθμο στέλεχος ευρωπαϊκής ασφαλιστικής εταιρίας είπε ότι προβληματικά κράτη, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, έχουν σειρά επιλογών για να περικόψουν το χρέος τους χωρίς να αναγκάσουν τους ιδιώτες πιστωτές τους να υποστούν haircut.

Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να επαναγοράσουν τα ομόλογά τους στη δευτερογενή αγορά σε χαμηλότερη τιμή ή να επιμηκύνουν την αποπληρωμή των δανείων τους.

«Κάποια στιγμή θα μπορούσαν να επιμηκύνουν τα υφιστάμενα χρέη. Θα πουν απλώς: "θα συνεχίσω να πληρώνω τον τόκο, αλλά το κεφάλαιο θα σου το επιστρέψω τρία χρόνια αργότερα απ' ό,τι συμφωνήσαμε αρχικά», είπε.

Τέτοιου είδους λύσεις είναι πολύ πιθανότερες από μία αναδιάρθρωση με διαγραφή απαιτήσεων, όπως συνηθίζεται στην Αμερική, αλλά «στιγματίζει» όποιον την εφαρμόζει στην Ευρώπη.
 
ta nea