e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

«Συμφέρει Ελλάδα-Κύπρο η επιτάχυνση της τουρκικής ένταξης»

"Εάν η Τουρκία απομακρυνόταν από την ευρωπαϊκή της πορεία, αυτό θα ήταν εφιάλτης για τους Ελληνοκυπρίους", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Εγκεμέν Μπαγίς.Απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Μπαγίς είπε πως "η επιτάχυνση της Τουρκίας στην ενταξιακή της πορεία, είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων".


Ο Τούρκος υπουργός ρωτήθηκε και για την υπογράμμιση που έκανε την περασμένη Παρασκευή στο Ερζερούμ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ότι όσο συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου, η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ. "Η Τουρκία βρίσκεται από το 1974 στην Κύπρο για να διασφαλίσει την ασφάλεια", είπε ο κ. Μπαγίς και πρόσθεσε πως "το γεγονός ότι συμπεριφέρονται σαν να μην υπήρξαν αιματηρές μέρες, δείχνει την απουσία ειλικρίνειας".

Ο κ. Μπαγίς αναφέρθηκε και στα πρόσφατα γεγονότα μετά τον αγώνα μπάσκετ μεταξύ τουρκικής και κυπριακής ομάδας στη Λευκωσία, υποστηρίζοντας πως "αυτά δείχνουν ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση δεν έχει φτάσει σε επίπεδο όχι κράτους, αλλά ούτε καν φυλής".

Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε τη γνωστή θέση της Άγκυρας ότι τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Τουρκίας θα ανοίξουν σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, "μόνο εάν εκλείψει το εμπάργκο εναντίον των Τουρκοκυπρίων".

dealnews.gr