e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

«Τρόικα» και στους ΟΤΑ

Τέλος στον ανεξέλεγκτο δανεισμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα χρέη που τους ταλανίζουν επιχειρεί να βάλει ο «Καλλικράτης» μέσω ενός τριμελούς συμβουλίου που θα ελέγχει τα οικονομικά των Δήμων.Η τριμελής αυτή επιτροπή θα καλείται να αποφασίσει εάν ένας Δήμος πρέπει να τεθεί υπό οικονομική επιτήρηση, αν πρέπει να μπει φρένο στα δάνεια που συνάπτει, αν έχει πιστοληπτική ικανότητα και με ποιους όρους είναι εφικτή η λήψη ενός δανείου.
«Πρόκειται για μια τρόικα για τους ΟΤΑ που θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της αυτοδιοίκησης, ένα στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών και έναν εκπρόσωπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», επισήμανε ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιάννης Καραβοκύρης στο ΑΠΕ.



Μια ακόμη αλλαγή που φέρνει ο «Καλλικράτης», με στόχο τη διαφάνεια, είναι ο έλεγχος επί των εσόδων των ΟΤΑ. «Μέχρι τώρα ελέγχαμε μόνο τις δαπάνες. Τώρα θα ελέγχουμε και τα έσοδα, καθώς πολλοί Δήμοι διαθέτουν επιχειρήσεις και αποκομίζουν πόρους από τη λειτουργία τους. Το κέρδος θα είναι η διαφάνεια και η αύξηση των εσόδων. Για παράδειγμα, αν ένας δήμος δεν εισπράττει τα τέλη που θα έπρεπε να εισπράττει από την εγκατάσταση τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες και πεζοδρόμια, θα δεχτεί κυρώσεις προκειμένου να συμμορφωθεί, να αυξήσει τα έσοδά του και να μην προχωρά είτε σε δανεισμούς είτε σε αυξήσεις ανταποδοτικών τελών» σημείωσε ο κ. Καραβοκύρης.


Ανάμεσα στις καινοτομίες που εισάγονται, γίνεται προσπάθεια για την άρση της καχυποψίας που επικρατεί ως προς τη σύναψη συμβάσεων. «Οι συμβάσεις είναι η κερκόπορτα που μπορεί να οδηγήσει σε αδιαφανείς συναλλαγές Γι' αυτό και παρεμβαίνουμε με τον έλεγχο που ασκούμε πριν την υπογραφή τους. Ακούμε πολλές φορές για απευθείας αναθέσεις, ή κατατμήσεις συμβάσεων ή για "σαρανταπεντάρια". Αυτά πρέπει να τερματιστούν. Δεν μπορεί να μην τηρείται η διαδικασία του διαγωνισμού για ένα έργο ύψους 100.000 ευρώ και να κατακερματίζεται σε χαμηλότερου ύψους έργα», είπε σχετικά ο κ. Καραβοκύρης.


Μέχρι τώρα, οι νομαρχίες ελέγχονταν μόνο κατασταλτικά, ο διάδοχός τους, οι αιρετές περιφέρειες, θα ελέγχονται τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά, όπως ακριβώς και οι Δήμοι.

Με αφορμή την έναρξη εφαρμογής των προαναφερόμενων διαδικασιών, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, ειδικά από τη στιγμή που οι Δήμοι ήδη από το 2005 εντάχθηκαν στο καθεστώς των προληπτικών ελέγχων, έχουν βιώσει μια φάση προετοιμασίας.

«Είμαστε στο μέσο μιας δημοσιονομικής κρίσης. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Είμαστε δρώντες οργανισμοί. Η χώρα μας, μας έχει επιφορτίσει με ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Από τα χέρια μας θα περάσει όλο το πρόβλημα των ελλειμμάτων, των δαπανών, των εσόδων, τώρα των ΟΤΑ. Δεν δικαιούμαστε να είμαστε έξω από αυτή τη διαδικασία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβοκύρης, μιλώντας σε ημερίδα επιμόρφωσης δικαστικών λειτουργών που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, στη Θεσσαλονίκη.

dealnews.gr