Τέλος στις «εξωτικές» επιλογές
Έμφαση στην έκκληση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ' προς τους καθολικούς γονείς να βαφτίζουν τα παιδιά τους μόνο με χριστιανικά ονόματα δίνει τη Δευτέρα ο ιταλικός Τύπος. Η αναφορά του ποντίφικα έγινε κατά τη διάρκεια λειτουργίας στην Καπέλα Σιστίνα του Βατικανού, στοχεύοντας να περιορίσει τα περίεργα και ιδιαίτερα ονόματα που επιλέγουν όλο και περισσότερα ζευγάρια για τα παιδιά τους.
Ο ποντίφικας δήλωσε ότι «το κάθε μικρό που βαφτίζεται, αποκτά τον χαρακτήρα του παιδιού, ξεκινώντας από το χριστιανικό του όνομα. Μια σαφής απόδειξη ότι το Άγιο Πνεύμα ξαναγεννά τον άνθρωπο, μέσα στην αγκαλιά της εκκλησίας».
Σύμφωνα με τους Ιταλούς σχολιαστές, η παρέμβαση του ποντίφικα στοχεύει στον περιορισμό των «περίεργων, ιδιαίτερων ονομάτων», που επιλέγουν όλο και περισσότερα ζευγάρια για τα παιδιά τους.
Όπως ο ποδοσφαιριστής Φραντσέσκο Τότι και η τηλεπαρουσιάστρια Χίλαρι Μπλάζι, που για την κόρη τους διάλεξαν το όνομα Σανέλ, ο επίσης ποδοσφαιριστής Αλεσάντρο Ντέλ Πιέρο που κατέληξε για το γιο του στο ρωσικό Σάσα, και η Μόνικα Μπελούτσι, η οποία βάφτισε Ντέβα την πρωτότοκη κόρη της.
«Εξωτικά» ονόματα, τα οποία μοιάζουν πρωτότυπα και εύηχα, αλλά που αρχίζουν απ' ότι φαίνεται να ενοχλούν την Καθολική Εκκλησία, διότι θεωρεί πως βρίσκονται υπερβολικά μακριά από την χριστιανική παράδοση.
Η συγκεκριμένη τάση ξεκίνησε ήδη από την δεκαετία του '80 , όταν αρκετές ιταλικές οικογένειες, αποφάσισαν να επιλέξουν για τα παιδιά τους τα ονόματα Τζέϊ Αρ, Σου Έλεν, Κέβιν με άμεση αναφορά και έμπνευση από τις αμερικανικές σαπουνόπερες και τους ηθοποιούς του Χόλιγουντ.
Πάντως, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής στέλνουν ένα σχετικά καθησυχαστικό μήνυμα ως προς τους προβληματισμούς που θέτει η Αγία Έδρα. Σε ό,τι αφορά τα ονόματα που υιοθετήθηκαν συχνότερα στην Ιταλία την τελευταία διετία, για τα αγοράκια επικρατούν το Φραντσέσκο, Αλεσσάντρο και Αντρέα. Για τα κοριτσάκια τα Τζούλια, Σοφία, Μαρτίνα, και Αλέσια. Μια επαναπροσέγγιση της παραδοσιακής, χριστιανικής πραγματικότητας, με ευθεία αναφορά και σε αρχαιοελληνικές ρίζες.
ta nea