e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση στην Δράμα

Ειδική επιχειρησιακή σύμβαση σύναψε η γαλακτοβιομηχανία Δράμας ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ, η οποία προβλέπει μειώσεις μισθών κατά 9% για την επόμενη διετία.
Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι η πρώτη στην Βόρεια Ελλάδα που εφαρμόζει τις διατάξεις του νέου πολυνομοσχέδιου που ψηφίστηκε στις 14 Δεκέμβρη, ενώ κύκλοι της αγοράς θεωρούν δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες σε περιοχές με υψηλή ανεργία, όπως η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες και το Κιλκίς.


Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΟΓΑΛ, Χριστόφορος Σεβαστίδη, η υπογραφή της σύμβασης, με την οποία «οι περίπου 120 εργαζόμενοι συμφώνησαν σχεδόν ομόφωνα», δεν ήταν αποτέλεσμα ελλιπούς κερδοφορίας της εταιρείας. Αντίθετα, όπως πρόσθεσε, η ΝΕΟΓΑΛ, προβλέπεται να κλείσει τη χρήση 2010 με κερδοφορία.


«Η συμφωνία υπεγράφη προληπτικά, γιατί η επιχείρηση διαβλέπει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, που σίγουρα θα είναι δύσκολο», υποστήριξε ο κ. Σεβαστίδης. Αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση της τιμής των προϊόντων της εταιρίας λόγω του νέου ΦΠΑ, που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα της, καθώς και στο γεγονός ότι θα συνεχιστεί η πολιτική μη απολύσεων που ακολουθεί η εταιρεία στα 45 χρόνια λειτουργίας της.


Υπενθυμίζεται ότι, βάσει της σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας, με την ειδική σύμβαση μπορούν να ρυθμιστούν θέματα που αφορούν θέσεις εργασίας, απολύσεις, προϋποθέσεις μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασίας και διαθεσιμότητας, καθώς και η διάρκεια εφαρμογής των αλλαγών.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η μείωση των μισθών με τις νέες συλλογικές συμβάσεις μπορεί και να ξεπεράσει το 20% ή ακόμη και να υπερβεί, υπό προϋποθέσεις, το 40%, κάτι για το οποίο απαιτείται, όμως, η γραπτή συναίνεση του εργαζομένου.


dealnews.gr