Τον επόμενο μήνα θα ολοκληρωθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών το ζήτημα του συμψηφισμού ΦΠΑ που οφείλει το κράτος με οφειλές των επιχειρήσεων στο κράτος, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Παναγιώτης Ρήγας μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου.Ο κ. Ρήγας παραδέχθηκε τις μεγάλες καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ, σημειώνοντας ότι η νέα κυβέρνηση είχε να επιστρέψει ΦΠΑ από το 2005 ύψους 1,4 δισ. και από αυτά επιστράφηκε το 2010 ποσό 1,2 δισ ευρώ.
Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι εντός του Ιανουαρίου θα αρχίσουν να υλοποιούνται οι πρώτες ΣΔΙΤ αρχικά με ένα πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία και στη συνέχεια μέχρι το Μάρτιο με κατασκευή πυροσβεστικών σταθμών και νέων σχολείων.
Απαντώντας στις αιτιάσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον προηγούμενο επενδυτικό νόμο του 2004, ο υφυπουργός τόνισε ότι ήταν ένας νόμος χωρίς στόχευση, αφού επιδοτούσε τα πάντα, χωρίς όμως να προσδιορίζει τη δαπάνη που θα προκαλούσε.
Έτσι, συμπλήρωσε, από το σύνολο των 13.607 επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν συνολικά, εγκρίθηκαν 8.308 και υπολείπονται να ελεγχθούν άλλα 2.400, από τα οποία όμως τα 2.000 αφορούν φωτοβολταϊκά, που δεν παράγουν θέσεις εργασίας.
Το ύψος των ενισχύσεων που απαιτούσε η έγκριση όλων αυτών των σχεδίων ήταν 17,6 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος της δημόσιας δαπάνης έφθανε τα 7,3 δισ. ευρώ. Από το ποσό των 7,3 δισ. μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί περί τα 2,6 δισ., από τα οποία περίπου το 1 δισ. από τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα δοθούν τα άλλα 5 δισ. που οφείλει το κράτος στους επενδυτές.
Απαντώντας ο κ. Ρήγας σε αιτιάσεις βουλευτών από όλες τις πτέρυγες σχετικά με την προβληματική αντιμετώπιση των νομών τους από τον επενδυτικό νόμο, είπε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να αρθούν αδικίες μέσω των υπουργικών αποφάσεων που θα εκδοθούν κατ' επιταγήν του ίδιου του επενδυτικού νόμου.
Η κριτική που ασκήθηκε από τους βουλευτές επί της αρχής του νομοσχεδίου ήταν από μεν τους κυβερνητικούς για την ανάγκη θέσπισης ενός σταθερού και διαφανούς αναφορικά με τις διαδικασίες ελέγχου και αξιολόγησης επενδυτικού νόμου, ενώ οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για απαράδεκτη καθυστέρηση να έλθει ο νέος νόμος.
Ο κ. Ρήγας απάντησε ότι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το νέο νόμο είναι η σαφήνεια, η απλότητα, η διαφάνεια, αλλά και συγχρόνως η εγκατάλειψη του εργαλείου των επιδοτήσεων, το οποίο απέτυχε, ενώ απαντώντας στην ένσταση του Π.Λαφαζάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μη ένταξη δημοσίων και δημοτικών επιχειρήσεων στον επενδυτικό νόμο, είπε ότι αυτό απαγορεύεται από την κοινοτική νομοθεσία.
dealnews.gr