e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

"Χρυσές" οι ιστοσελίδες του δημοσίου

«Χρυσάφι» πλήρωσε το ελληνικό δημόσιο την κατασκευή ιστοσελίδων δημοσίων οργανισμών και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, προκαλώντας το κοινό αίσθημα, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση εφαρμόζει το πιο σκληρό πρλογραμμα περικοπών που έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Ελλάδα. Στη λίστα των εκατομμυρίων περιλαμβάνεται, σύμφωνα με το το περιοδικό «Επίκαιρα», η διαδικτυακή πύλη του ΕΣΠΑ, που κόστισε 929.152,77 ευρώ. Ακριβότερα φαίνεται ότι «στοίχισε» στο κράτος η ιστοσελίδα Δασών και Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων με κόστος 1.679.600 ευρώ, αυτή της Πυροσβεστικής με 1.352.792 ευρώ και αυτή της Βουλής με το δαπανημένο ποσό να ανέρχεται στα 1.011.318 ευρώ.



Στον κατάλογο φιγουράρουν ιστότοποι και μεγάλων δήμων της χώρας, ανάμεσα στους οποίους οι Δήμοι Αθηναίων, Περιστερίου και Νέας Σμύρνης των οποίων οι διαδικτυακοί τόποι στοίχισαν 942.105 ευρώ, 501.800 ευρώ και 479.750 ευρώ αντίστοιχα. Μικρότεροι δήμοι φαίνεται να έχουν ακολουθήσει παρόμοιες πρακτικές, αφού ο δήμος Κεφαλλονιάς δαπάνησε 405.709 ευρώ για την ηλεκτρονική του σελίδα, ενώ ο δήμος Δράμας «περιόρισε» τη σπατάλη στα 379.700 ευρώ.


Σε παρόμοιο κλίμα ήταν και η αποκάλυψη του περασμένου καλοκαιριού για δαπάνη 22.000.000 ευρώ για την κατασκευή τριών ιστοσελίδων μετά από συμφωνία της Εταιρίας της Κοινωνίας της Πληροφορίας με εταιρία αγνώστων στοιχείων, που δημοσιεύτηκε και στο ΦΕΚ.


Το πραγματικό κόστος μιας ηλεκτρονικής σελίδας, πιο σύνθετης από τις αντίστοιχες υπουργείων και των οργανισμών, διαμορφώνεται ενδεικτικά, στα 50.000 ευρώ για την κατασκευή ενός μεγάλου (για τα ελληνικά δεδομένα) site γνωριμιών με πολλαπλές λειτουργίες.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι με ευθύνη ποιών υπερτιμολογήθηκαν οι συγκεκριμένες αναθέσεις και στα χέρια ποιών αρμοδίων του δημοσίου και των εταιριών που ενεπλάκησαν πήγαν τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

dealnews.gr