e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Τρισέ: Ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση του Ταμείου Στήριξης

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ επανέλαβε με δηλώσεις του, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την ανάγκη ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ)."Η αίσθηση μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι ότι αυτό το Ταμείο πρέπει να αναβαθμισθεί, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά", είπε ο κ. Τρισέ μιλώντας χθες το βράδυ στη γαλλική τηλεόραση, προσθέτοντας: "Γνωρίζουμε τι σημαίνει ποσοτική αναβάθμιση. Όσον αφορά την ποιοτική αναβάθμιση, αυτή σημαίνει ότι η χρήση του Ταμείου πρέπει να γίνεται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα".

Αντίστοιχες επισημάνσεις είχε διατυπώσει ο κ.Τρισέ και την προηγουμένη εβδομάδα, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως "επείγουσα την ποιοτική και ποσοτική" αναβάθμιση του Ταμείου.

Παράλληλα, ο κ. Τρισέ παρότρυνε την Ελλάδα και την Ιρλανδία να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν έναντι της οικονομικής βοήθειας που έλαβαν. Σημειώνεται ότι το ΕΤΧΣ, το οποίο δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάιο, μπορεί να δανεισθεί θεωρητικά από τις αγορές ποσά έως 440 δις. ευρώ - με βάση εγγυήσεις που δίνουν οι Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης - για να στηρίξει χώρες με προβλήματα χρηματοδότησης, ενώ το ανώτατο ποσό των πόρων του φθάνει - μαζί με τους πόρους του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - τα 750 δις. ευρώ. Ωστόσο, επειδή το Ταμείο θέλει να έχει την καλύτερη πιστοληπτική βαθμολογία (ΑΑΑ) για να χρηματοδοτείται με χαμηλό κόστος, δεν μπορεί να δανεισθεί από τις αγορές το ισόποσο των εγγυήσεων των 440 δις. ευρώ, αλλά ένα σημαντικά μικρότερο ποσό, το οποίο εκτιμάται στα 250 δις. ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης ζητούν από τα Ταμείο - προκειμένου να δώσουν τη βαθμολογία ΑΑΑ - να θέσει στην άκρη ένα μεγάλο ποσό από τις εγγυήσεις των χωρών της Ευρωζώνης ως αποθεματικό.


dealnews.gr