e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Εκτιμήσεις για ανοδική ζήτηση πετρελαίου το 2011

Περισσότερο πετρέλαιο θα πρέπει να παράγει φέτος ο ΟΠΕΚ για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ζήτηση από τις αναδυόμενες οικονομίες, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του διεθνούς οργανισμού για το 2011. Την ίδια στιγμή, το καρτέλ αναθεώρησε ελαφρά προς τα άνω την εκτίμησή του για τη φετινή ζήτηση για «μαύρο χρυσό», παγκοσμίως. «Το μέγεθος και η ταχύτητα της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας θα έχουν αξιοσημείωτο αντίκτυπο στην παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο φέτος», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚ και προσθέτει ότι «οι εκτιμήσεις για συνεχή βελτίωση, ιδιαίτερα σε αναδυόμενες οικονομίες-κλειδιά όπως η Κίνα και η Ινδία, θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την κατεύθυνση της αγοράς».



Αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Άλι αλ Ναΐμι, έχουν δηλώσει ικανοποιημένοι με διακύμανση των τιμών πετρελαίου στις διεθνείς αγορές μεταξύ 70 και 90 δολαρίων το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης του αμερικανικού ελαφρού αργού άγγιξαν, στο μεταξύ, σήμερα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, τα 91 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μασούντ Μιρ Καζεμί, απηχώντας δηλώσεις την προηγούμενη εβδομάδα του ομολόγου του από το Κουβέιτ, υπογράμμισε ότι «η άνοδος των τιμών πετρελαίου προς τα 100 δολάρια το βαρέλι δεν γεννά τόσες ανησυχίες ώστε να νομιμοποιεί έκκληση για έκτακτη συνάντηση των υπουργών», πριν την προγραμματισμένη για τον Ιούνιο. «Καμιά από τις χώρες-μέλη του οργανισμού δεν θεωρεί παράλογο αυτό το νούμερο», κατέληξε, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ιρανός υπουργός.


Αναθεωρεί, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, προς τα άνω την εκτίμησή του ο ΟΠΕΚ

Η κατανάλωση αργού, παγκοσμίως, θα αυξηθεί, το 2011, κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια σε σχέση με πέρυσι - κατά 50.000 βαρέλια περισσότερα από ό,τι έκανε λόγο η προηγούμενη εκτίμηση - και θα ανέλθει, κατά μέσον όρο, στα 87,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, εκτιμά ο ΟΠΕΚ.

Ο διεθνής οργανισμός αναθεώρησε, παράλληλα, προς τα άνω την εκτίμησή του για τη ζήτηση πέρυσι, στα 86,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, 200.000 βαρέλια περισσότερα από ό,τι εκτιμούσε προηγουμένως.

Ο ΟΠΕΚ θεωρεί πλέον ότι πρέπει να αυξήσει την προσφορά του κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα φέτος, 200.000 βαρέλια περισσότερα από την προηγούμενη εκτίμηση για να αντιμετωπίσει αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης, επισημαίνοντας ότι ο βαρύς χειμώνας στη βόρεια Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική συνετέλεσε στην προς τα άνω αναθεώρηση της εκτίμησης. Εκτιμάται, πλέον, ότι η προσφορά θα πρέπει να ανέλθει στα 29,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά μέσον όρο.

Οι εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγοί χώρες θα παράγουν φέτος 40.000 βαρέλια πετρελαίου περισσότερα από ό,τι θεωρείτο προηγουμένως, λέει το καρτέλ, προσφέροντας κατά μέσον όρο 52,67 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (200.000 βαρέλια περισσότερα σε σχέση με πέρυσι). Η αύξηση αυτή θα οφείλεται, κυρίως, σε αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία.


dealnews.gr