e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Φτιάχνουν το νέο Wikileaks

Πρώην συνεργάτης του Ασάνζ αφήνει αιχμές για τον ιδρυτή του Wikileaks

Ένα «νέο Wikileaks», που θα λειτουργεί με περισσότερη διαφάνεια και θα δίνει μεγαλύτερη ελευθερία στους χρήστες του, υποστηρίζει ότι δημιούργησε το πρώην «δεξί χέρι» -και σημερινός επικριτής- του Τζούλιαν Ασάνζ.Το νέο διαδικτυακό εγχείρημα τιτλοφορείται Openleaks (www.openleaks.org) και θα λειτουργεί ανταγωνιστικά προς το Wikileaks, έχοντας πιο αποκαλυπτικό χαρακτήρα και δίνοντας στον καθένα τη δυνατότητα να δημοσιοποιεί το υλικό που διαθέτει, σύμφωνα με τους διαχειριστές του.


Τι είναι το Openleaks

Ιδρυτής του είναι ο Ντάνιελ Ντομσάιτ-Μπεργκ, μέχρι πρότινος «νούμερο 2» του Wikileaks, ο οποίος άφησε αιχμές για τον πρώην συνεργάτη του.

Το site δεν έχει «ανεβάσει» ακόμη περιεχόμενο. Στην αρχική του σελίδα εμφανίζεται μόνο το λογότυπό του, που συνοδεύεται από το μήνυμα «Σύντομα κοντά σας».

Σύμφωνα με τον ιδρυτή του, αναμένεται να ξεκινήσει τη δοκιμαστική λειτουργία του στις αρχές του 2011, φιλοδοξώντας να γίνει ένα «μεγάλο μέσο ενημέρωσης».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τεχνολογικό site OWNI, ο κ. Ντομσάιτ-Μπεργκ αρνήθηκε να υπεισέλθει στις λεπτομέρειες της διαμάχης του με το Wikileaks.

«Το Wikileaks δεν είναι πια ανοιχτό»

Ωστόσο δήλωσε ότι το site έχει πια απομακρυνθεί από την αποστολή του. «Τους τελευταίους μήνες ο οργανισμός δεν είναι πια ανοιχτός. Έχει ξεφύγει από τα δέσμευσή του για ανοιχτό περιεχόμενο», τόνισε, προσθέτοντας ότι το Openleaks θα παρέχει στους χρήστες του τα μέσα για απευθείας δημοσίευση των πληροφοριών που διαθέτουν, χωρίς να μεσολαβεί ο ίδιος.

Ο 39χρονος Ασάνζ, που εξακολουθεί να κρατείται σε βρετανική φυλακή, ίδρυσε το Wikileaks το 2006.


Ο Ντομσάιτ-Μπεργκ, ο οποίος στο παρελθόν ήταν μέλος της γερμανικής ομάδα χάκερ Chaos Computer Club, υπήρξε ένα από τα πιο ενεργά μέλη του Wikileaks, όπου διατηρούσε το ψευδώνυμο Ντάνιελ Σμιτ, ενώ διετέλεσε και εκπρόσωπος του site στη Γερμανία.

Το Openleaks αριθμεί σήμερα μόλις 10 μέλη, αλλά «έχουμε ήδη πνιγεί από πλήθος αιτήσεων», όπως υποστήριξε ο Ντομσάιτ-Μπεργκ.

«Δεσποτικός ο Ασάνζ»

Ο ιδρυτής του Openleaks είχε εκφράσει, πριν από λίγες ημέρες, την απογοήτευσή του για την «δεσποτική» συμπεριφορά του Ασάνζ.

«Είμαι η καρδιά και η ψυχή αυτού του οργανισμού, ο ιδρυτής, ο φιλόσοφος, ο πρώτος προγραμματιστής, ο διοργανωτής, ο χρηματοδότης και όλα τα υπόλοιπα. Εάν έχεις πρόβλημα με αυτό, άντε χάσου», φέρεται να έχει απαντήσει ο Ασάνζ σε συνεργάτη του που τον επέκρινε.

«Υπήρχε έλλειψη διαφάνειας ως προς το πώς λαμβάνονταν αποφάσεις», είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Die Tageszeitung» o Ντάνιελ Ντομσάιτ-Μπεργκ.


ta nea