Μετά τη γαλλογερμανική άρνηση
Το θέμα των ευρω-ομολόγων δεν θα είναι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα και ενδεχομένως να μην γίνει καμία αναφορά σε αυτό εάν τα κράτη-μέλη επιδείξουν σύμπνοια σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση του ευρώ, είπε την Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.«Το θέμα των ευρω-ομολόγων θα εξαιρεθεί [...] από τη Σύνοδο την Πέμπτη και την Παρασκευή», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Άσελμπορν, στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έχει ταχθεί υπέρ της έκδοσης ευρω-ομολόγων με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αλλά ο κ. Άσελμπορν είπε ότι αν η Ευρώπη συσπειρωθεί τότε το θέμα ίσως να μην χρειαστεί να συζητηθεί.
«Ελπίζω να μην χρειαστεί να συζητήσουμε το θέμα των ευρω-ομολόγων ξανά. Εάν καταφέρουμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ λαμβάνοντας ξεκάθαρες αποφάσεις αυτή
την εβδομάδα και είμαι σίγουρος ότι η ΕΕ μπορεί να το κάνει αυτό [...] τότε θα τα καταφέρουμε», είπε.
Οι ηγέτες της ΕΕ, που συναντώνται αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις αλλαγές στη Συνθήκη της Ευρωζώνης και να συμφωνήσουν στον μόνιμο
μηχανισμό στήριξης του ευρώ.
Ο Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει σύμπνοια μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης και των μικρότερων κρατών και να παρουσιαστεί ένα ενιαίο μέτωπο στη Σύνοδο, προκειμένου να καθησυχάσουν τις αγορές.
«Έχουμε κρίση του ευρώ και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Πρέπει να την προσεγγίσουμε ως Ευρωπαίοι, όχι εθνικά», είπε, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική
λύση πέρα της υπεράσπισης του ευρώ.
Υπενθυμίζεται, ότι σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, απέρριψαν τη θέσπιση κοινού ευρώ-ομολόγου που πρότεινε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ μαζί με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζ.Τρεμόντι.
Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή» δεν τίθεται θέμα αύξησης των πόρων του υφιστάμενου μηχανισμού διάσωσης.
Από την πλευρά του, ο Νικολά Σαρκοζί, αιτιολογώντας την απόρριψη της πρότασης Γιούνκερ, είπε ότι «οι πολίτες της Γερμανίας και της Γαλλίας δεν θα είναι ευτυχείς εάν ενιαιοποιήσουμε τα χρέη».
Εκτίμησε ότι κάποια ημέρα θα τεθεί το θέμα του ευρω-ομολόγου, αλλά αφού θα έχει προηγηθεί μία σύγκλιση των εθνικών οικονομιών στην ευρωζώνη και αφού προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση στην ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην Bild, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί η δημοσιονομική εναρμόνιση, αναφέροντας ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε μία συζήτηση σχετικά με το εάν οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να εναρμονίσουν τη δημοσιονομική πολιτική τους.
«Η απόφαση περί μη ενσωμάτωσης των οικονομικών των κρατών σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο θα μπορούσε να συζητηθεί εκ νέου», είπε χαρακτηριστικά.
«Η βασική απόφαση ήταν να αποφασίζονται σε εθνικό επίπεδο η δημοσιονομική πολιτική και η πολιτική του προϋπολογισμού. Εάν αυτό πρόκειται να αλλάξει, μπορούμε να το συζητήσουμε. Σε δέκα χρόνια θα έχουμε μία δομή που θα ανταποκρίνεται πολύ περισσότερο σε αυτό που κάποιος θα μπορούσε να περιγράψει ως πολιτική ένωση», προσέθεσε.
ta nea