Αποκαλυπτική έρευνα
Η Βρετανία του 2010 είναι πιο «θατσερική» από εκείνη της δεκαετίας του 1980, αποκαλύπτει κοινωνική έρευνα που δημοσιεύεται στον Guardian.Η κατανόηση ή συμπάθεια σε όσους διεκδικούν επιδόματα, έχει πλέον εξαφανιστεί, όπως επίσης και το ενδιαφέρον σε πολιτικές αναδιανομής εσόδων και δαπανών.
Το 1991, το 58% των ερωτηθέντων δήλωναν υπέρ των επιδοματικών πολιτικών, ενώ σήμερα το ίδιο ποσοστό δεν ξεπερνά το 27%.
Το 1989, το 51% των πολιτών στήριζε πολιτικές αναδιανομής πλούτου μέσω της φορολογίας. Το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό είναι 39%.
Πάντως, τα τελευταία 20 χρόνια (εκ των οποίων τα 13 κυβερνούσαν οι Εργατικοί) η ικανοποίηση των πολιτών στη δημόσια παιδεία και υγεία αυξήθηκε, γεγονός που κάνει αρκετούς να αναρωτιούνται γιατί οι Εργατικοί του Μπράουν δεν προσπάθησαν στις τελευταίες εκλογές να «κεφαλοποιήσουν» αυτή την ικανοποίηση.
Ιδιαίτερα τώρα, που η κυβέρνηση Συντηρητικών-Ελεύθερων Δημοκρατών ανατρέπει αρκετές από εκείνες τις πολιτικές, όπως για παράδειγμα το θέμα της αύξησης των διδάκτρων.
Η Πένι Γιάνγκ, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών επισημαίνει: «Η έρευνα δίνει την εικόνα μιας χώρας διχασμένης μεταξύ αριστεράς και δεξιάς. Δεν είναι περίεργο που οι εκλογές έδωσαν κυβέρνηση συνασπισμού.
« Από την άλλη μεριά βλέπουμε τους πολίτες να σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι σε πολιτικές πρόνοιας, αλλά και να υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη στην επένδυση στην υγεία και την παιδεία.»
Την ίδια ώρα πάντως αυξάνεται η ανησυχία για τις κοινωνικές ανισότητες: το 78% εκτιμά ότι η απόσταση μεταξύ πλουσίων και φτωχών όλο και μεγαλώνει.
Η εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό. Το ίδιο ισχύει και για την άποψη των πολιτών για τις τράπεζες.
Το 1983, το 90% των ερωτηθέντων εκτιμούσε ότι οι τράπεζες λειτουργούσαν σωστά. Μάλιστα εκείνη την περίοδο το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης μεταξύ των πολιτών σε θέματα χρηστής διαχείρισης.
Σήμερα, το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 19%.
Η Πένι Γιάνγκ καταλήγει: «Έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που η Μάργκαρετ Θάτσερ εγκατέλειψε την πρωθυπουργία, όμως η κοινή γνώμη είναι σήμερα πιο κοντά στον πυρήνα των βασικών της ιδεών από ό,τι ήταν τότε.
» Από τα ευρήματά μας προκύπτει ότι η στάση των πολιτών έχει σκληρύνει και οι περισσότεροι τάσσονται υπέρ της περικοπής σε επιδόματα και κατά της δυσανάλογης φορολόγησης των πλουσίων.
» Την ώρα όμως που οι Μπλερ και Μπράουν υιοθετούσε στην ιδεολογία των Νέων Εργατικών τις βασικές θέσεις του θατσερισμού, η Βρετανία του σήμερα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Κάμερον και Κλεγκ: ότι εκτιμά την επένδυση των Εργατικών στον πυρήνα των κοινωνικών πολιτικών.»
ta nea