Πιο αποτελεσματική η βοήθεια
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), με συνολικούς πόρους που μπορούν να φτάσουν έως τα 750 δισ. ευρώ, ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους και για την αγορά κρατικών ομολόγων χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες δανεισμού, όπως αναφέρει τη Δευτέρα η βρετανική εφημερίδα Financial Times.Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές που εμπλέκονται στις σχετικές διαβουλεύσεις, οι αλλαγές στο ΕΤΧΣ θα κάνουν πιο αποτελεσματική τη βοήθεια προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού, χωρίς να είναι αναγκαία η προσφυγή σε πλήρη προγράμματα διάσωσης.
Επίσης, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν αλλαγές στους κανόνες του Ταμείου, ώστε να μπορεί να χορηγεί βραχυπρόθεσμα πιστωτικές γραμμές στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολία να δανεισθούν χωρίς να χρειάζονται πολυετή προγράμματα διάσωσης.
Οι προτάσεις έγιναν μετά την κριτική που ασκείται στην ΕΕ -πρόσφατα και από τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν- ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα κάθε χώρας χωριστά, αντί να επινοήσει μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα σταματήσουν τον πανικό και τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Κάποιοι αξιωματούχοι έλπιζαν να συζητηθούν οι προτάσεις αυτές στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, αλλά οι Γερμανοί αξιωματούχοι είπαν ότι θέλουν να περιμένουν μέχρι τις αρχές του 2011 για να θέσουν στο τραπέζι νέα μέτρα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Σύνοδος Κορυφής θα εστιάσει σε μικρές αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ για την αντικατάσταση του ΕΤΧΣ, που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2013, από ένα μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων.
ΟΟΣΑ: Η βοήθεια θα πρέπει να διακόπτεται...
Μήνυμα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να αποκαταστήσουν συνθήκες σταθερότητας, στέλνει με έκθεσή του για την Ευρωζώνη ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Η έκθεση του διεθνούς Οργανισμού έχει τίτλο «Ευρωζώνη - Χρειάζεται επείγουσα δράση για να αποκατασταθεί η σταθερότητα».
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι αναγκαίος ένας μόνιμος μηχανισμός που θα χρηματοδοτεί τις χώρες που έχουν δυσκολία δανεισμού από τις αγορές, αλλά η βοήθεια πρέπει να συνδέεται με αυστηρούς όρους οικονομικής πολιτικής και να διακόπτεται, εφόσον η χώρα που λαμβάνει τη βοήθεια δεν τηρεί τους όρους της.
«Ένας αξιόπιστος μηχανισμός για τη διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης είναι αναγκαίος», σημειώνει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι «αυτός πρέπει να περιλαμβάνει έναν μόνιμο μηχανισμό παροχής ρευστότητας με αυστηρούς όρους. Αν οι όροι δεν εκπληρούνται, η χρηματοδότηση θα πρέπει να σταματά».
Ο ΟΟΣΑ θεωρεί αναπόφευκτες τις μειώσεις των μισθών και των τιμών σε χώρες της Ευρωζώνης.
«Μειώσεις των μισθών και των τιμών δεν μπορούν να αποκλεισθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθούν αναπόφευκτες», αναφέρεται στην έκθεση, ενώ σε άλλο σημείο σημειώνεται:
«Οι διαρθρωτικές πολιτικές έχουν ένα ρόλο-κλειδί για την επαναφορά των οικονομιών σε ισορροπία. Στις χώρες με ελλείμματα, οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και να βοηθήσουν στην ευθυγράμμιση του κόστους. Στις πλεονασματικές χώρες, οι διαρθρωτικές αλλαγές μπορούν να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση».
ta nea