Πυροβόλο ρεύματος
Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ δοκίμασε ένα πειραματικό ηλεκτρομαγνητικό κανόνι που εκτοξεύει μεταλλικά βλήματα σε απόσταση 200 χιλιομέτρων με ταχύτητα επταπλάσια του ήχου.«Αυτή η επίδειξη μάς φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο να φέρουμε αυτή την προηγμένη τεχνολογία στη θάλασσα» δήλωσε στο AFP o υποναύαρχος Νέβιν Καρμ, επικεφαλής ερευνών στο πολεμικό ναυτικό.
Αντί για εκρηκτικές ουσίες, το φουτουριστικό κανόνι χρησιμοποιεί παλμούς ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης για να εκτοξεύσει βλήματα από αγώγιμο αλουμίνιο, βάρους 20 κιλών. Χάρη στην υψηλή ταχύτητα που αναπτύσσουν, τα αλουμινένια βλήματα μπορούν να καταστρέφουν το στόχο χωρίς εκρηκτική γόμωση.
Το σύστημα, γνωστό ως raigun («όπλο σταθερής ράγας» σε ελεύθερη απόδοση) δεν μοιάζει καθόλου με συμβατικό πυροβόλο: αποτελείται από δύο ηλεκτροφόρες ράγες, τοποθετημένες σε έναν σταθερό μεταλλικό σκελετό σε μέγεθος ημιφορτηγού.
Χοντρά μαύρα καλώδια τροφοδοτούν τις ράγες με ρεύμα για να δημιουργήσουν ηλεκτρικό πεδίο και να επιταχύνουν το μεταλλικό βλήμα, το οποίο εξέρχεται από το όπλο μαζί με υπέρθερμο, ιονισμένο αέριο (πλάσμα).
Στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκε σε βάση του ναυτικού στη Βιρτζίνια, η πρώτη βολή απελευθέρωσε ενέργεια στο ποσό-ρεκόρ των 33 Megajoul, τρεις φορές υψηλότερη από ό,τι στην προηγούμενη δοκιμή το 2008.
Ένα megajoul ισοδυναμεί με την ενέργεια που θα απελευθέρωνε ένα όχημα του ενός τόνου αν προσέκρουε σε έναν τοίχο με ταχύτητα 160 χιλιομέτρων την ώρα.
Μαζί με το βλήμα
Μια δεύτερη δοκιμή που παρακολούθησαν οι δημοσιογράφοι έφτασε τα 32 Megajoul. Όπως αναφέρει ο ρεπόρτερ της Washington Post, το μισοδιαλυμένο βλήμα ήταν ακόμα ζεστό όταν το ακούμπησε 45 λεπτά μετά τη βολή.
Η νέα τεχνολογία «θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά με τα παραδοσιακά συστήματα μάχης των σκαφών επιφανείας» εξήγησε ο υποναύαρχος Καρ.
«Η βολή των 33 Megajoul σημαίνει ότι το ναυτικό μπορεί να εκτοξεύει βλήματα σε απόσταση τουλάχιστον 110 ναυτικών μιλίων [200 χλμ], αφήνοντας το πλήρωμα σε απόσταση ασφαλείας» συνέχισε.
Στο μέλλον, είπε, το νέο όπλο θα μπορούσε να βελτιωθεί ώστε να χρησιμοποιηθεί σε αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα.
Το ηλεκτρομαγνητικό κανόνι, πάντως, δεν αναμένεται να είναι έτοιμο για χρήση πριν από το 2020.
ta nea