e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Ρωσία: ένοχος o Χοντορκόφσκι

Ένοχο για την υπεξαίρεση εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου έκρινε τον πολυεκατομμυριούχο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και τους συνεργάτες του ρωσικό δικαστήριο.Ο κάποτε πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας και ο συνεργάτης του Πλάτων Λεμπεντέφ κρίθηκαν ένοχοι για την υπεξαίρεση 218 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου αξίας 27 δισ. δολαρίων από την πετρελαϊκή εταιρεία Yukos.


Ο Χοντορκόφσκι και ο συνεργάτης του βρέθηκαν επίσης ένοχοι για τα ξέπλυμα χρήματος που προερχόταν από την υπεξαίρεση του πετρελαίου.

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 20 ατόμων που διαδήλωναν έξω από το δικαστήριο υπέρ του μεγιστάνα.

O Χοντορκόφσκι ήδη εκτίει ποινή φυλάκισης οκτώ ετών για απάτη και φοροδιαφυγή. Ο 47χρονος πρώην μεγιστάνας επρόκειτο να αποφυλακιστεί το 2011, ωστόσο η κράτησή του μπορεί να παραταθεί μέχρι το 2017 λόγω της νέας καταδίκης.


Ο Χοντορκόφσκι υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι πολιτικά υποκινούμενες, καθώς χρηματοδοτούσε την αντιπολίτευση επί προεδρίας Βλαντιμίρ Πούτιν.


Στο μεταξύ, σύμβουλος του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ εκτιμά ότι η απαλλαγή του Χοντορκόφσκι θα ήταν δίκαιη και θα ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη δεύτερη εκδίκαση της υπόθεσης από τη ρωσική δικαιοσύνη.

«Μόνο η απαλλαγή του από τις κατηγορίες θα ήταν μια δίκαιη απόφαση όχι μόνο στα πλαίσια της δικαιοσύνης, αλλά θα ανταποκρινόταν πλήρως στην πραγματικότητα και στη λογική από κάθε άποψη», δήλωσε ο Ιγκορ Ιουργκουένς, διευθυντής του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ανάπτυξης του Συμβουλίου, στο οποίο προεδρεύει ο Μεντβέντεφ.


Οι δικαστές συνεχίζουν την ανάγνωση του κατηγορητηρίου και η ποινή αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα.


ta nea