Νέα προθεσμία έως τα τέλη Μαρτίου 2011
Τελεσίγραφο για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εταιρειών το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2011 έχει απευθύνει η τρόικα στη κυβέρνηση.Η απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εταιρειών αποτελεί υποχρέωση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας και καταγράφεται ρητά στο Μνημόνιο. Η αρχική προθεσμία που είχε δοθεί από τους ελεγκτές του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου χωρίς να έχει υπάρξει αξιόλογη πρόοδος, καθώς δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) που θα λειτουργούσε ως «Υπηρεσία Μιας Στάσης» στη διαδικασία ίδρυσης επιχειρήσεων.
Η τρόικα διαπιστώνοντας τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του σχετικού νόμου (3853/2010) παρέσχε με το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο νέα διορία, ξεκαθαρίζοντας αυτή την φορά πως η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει την εκκρεμότητα το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2011.
Σημειώνεται πως το Γενικό Εμπορικό Μητρώο θεσπίσθηκε το 2005 με τον νόμο 3419/2005 που προέβλεπε η δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης των επιμελητηρίων και των επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ. Ωστόσο, αν και ο Ν. 3419/2005 τροποποιήθηκε από τον Ν. 3853/2010 (άρθρο 13) μια σειρά από διαδικαστικά θέματα που θα έπρεπε να έχουν ρυθμισθεί ήδη μέσα στην τελευταία πενταετία παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3853/2010 για την «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης προσωπικών και των κεφαλαιουχικών εταιρειών και άλλες διατάξεις» το ΓΕΜΗ θα έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί ήδη από τις 17 Σεπτεμβρίου, προκειμένου οι διαδικασίες σύστασης εμπορικών εταιρειών να μειωθούν σε ένα βήμα αντί των 15 και ο απαιτούμενος χρόνος ίδρυσης να περιορισθεί σε ένα ημέρα αντί των 38 ημερών.
Ενδεικτικά, δεν είναι γνωστό πώς θα παρασχεθούν τα απαραίτητα δεδομένα από τις μέχρι σήμερα αρμόδιες αρχές στο ΓΕΜΗ, με τι κόστος και κυρίως πότε. Ακόμη, δεν έχει διευκρινιστεί το πώς θα περνούν οι μεταβολές στην αρμόδια υπηρεσία ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου, ο ρόλος των ΚΕΠ, το κόστος συντήρησης του μητρώου και το ποιος θα υποστηρίζει τις υποδομές του.
Πρέπει να τονισθεί πως η ενεργοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Ν. 3853/2010 θα συμβάλει στην μείωση του κόστους σύστασης των εταιρειών κατά 70%.
ta nea