e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Επιταχύνονται οι επενδύσεις στο εξωτερικό από την Τέρνα Ενεργειακή

«Ο νόμος δεν ευνοεί τα μεγάλα έργα»


Η Τέρνα Ενεργειακή υλοποιεί με ταχείς ρυθμούς το επενδυτικό της πρόγραμμα στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να υπερβεί τις καθυστερήσεις της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα, όπως δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρίας, Γιώργος Περιστέρης, σε συνέντευξή του στο Reuters την Τετάρτη.Το 50% περίπου των προγραμματισμένων επενδύσεων, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθούν εκτός Ελλάδος, σε χώρες μεταξύ των οποίων η Βουλγαρία και η Πολωνία, είπε ο κ. Περιστέρης.


«Το μεγάλο capex στο εξωτερικό θα ξεκινήσει από το 2011. Το μεγαλύτερο μέρος του capex του εννεαμήνου (2010) ήταν στην Ελλάδα. Τώρα αλλάζει σημαντικά η εικόνα, το capex θα μοιράζεται και στα ελληνικά έργα και στα ξένα», ανέφερε.

Στην Ελλάδα, οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ευνοούνται μέσω των ισχυρών κινήτρων που παρέχονται και των εγγυημένων τιμών. Από τον Μάιο ισχύει ο νέος νόμος για τις ΑΠΕ, αλλά ο κ. Περιστέρης δήλωσε ότι οι έντονες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και οι τοπικές αντιδράσεις δημιουργούν σημαντικά εμπόδια για την υλοποίηση του 90% περίπου των έργων.

«Εμείς θα θέλαμε να επενδύσουμε και σε τεχνολογίες με πολύ μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία, όπως τα υδροηλεκτρικά, τα αντλητικά υδροηλεκτρικά και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Δυστυχώς σε αυτά, όπως είναι η κατάσταση σήμερα, δεν μπορείς να αναπτυχθείς. Οπότε ενισχύουμε το ποσοστό των εκτός Ελλάδας επενδύσεων», σημείωσε.

Η Τέρνα Ενεργειακή αναμένει, ωστόσο, να αυξήσει σημαντικά την εγκατεστημένη ισχύ της, καθώς έργα που ξεκίνησαν πριν από χρόνια αρχίζουν τώρα να αποδίδουν, ενώ παράλληλα προωθούνται και νέα.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αναμένεται να φτάσει από τα 170 MW περίπου, στα τέλη του τρέχοντος έτους, στα 450-500 MW έως τα τέλη του 2011, με τα 100 MW να προέρχονται από μονάδες εκτός Ελλάδας, όπως είπε ο κ. Περιστέρης.

Η έναρξη λειτουργίας των νέων μονάδων θα συμβάλει στην αύξηση των ταμειακών ροών σε «υψηλά διψήφιο νούμερο» από το 2011 και σε αύξηση του μερίσματος, κατέληξε ο κ. Περιστέρης.
 
ta nea