Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος ανακοίνωσε πρόγραμμα αναβάθμισης των υπηρεσιών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Οι αλλαγές αφορούν από βασικές υπηρεσίες (όπως την πώληση νερού) μέχρι εξειδικευμένες, όπως η μηχανογραφημένη έκδοση εισιτηρίων.«Παρότι τα μνημεία μας είναι μια διαχρονική πηγή πλούτου για την χώρα μας, μέχρι σήμερα δεν είχαμε βάλει κριτήρια ποιότητας που να καθορίζουν την δυνατότητα αυτών των μνημείων να εξυπηρετούν τους επισκέπτες τους» δήλωσε ο Π.Γερουλάνος.
Δίνοντας μερικά «ηχηρά'» παραδείγματα έλλειψης προσφερόμενων υπηρεσιών, ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στο παράδειγμα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης που δεν δίνει δυνατότητες πρόσβασης σε ΑΜΕΑ, ή την περίπτωση του Ολυμπιείου, όπου ο επισκέπτης δεν μπορεί να προμηθευθεί ένα μπουκάλι νερού.
Το υπουργείο ξεκίνησε μια καταγραφή των υπηρεσιών χωρίζοντάς τες σε τρεις κατηγορίες:
•βασικές υπηρεσίες (ενημερωτικό φυλλάδιο, κυλικείο ή αυτόματο πωλητή νερού και αναψυκτικών, τουαλέτες, χώρο στάθμευσης)
•επιθυμητές υπηρεσίες (ενημέρωση και προσβασιμότητα όπως πρόσβαση και τουαλέτες για ΑΜΕΑ, δίγλωσσες πινακίδες/λεζάντες, επίσημος οδηγός ή κατάλογος και πωλητήριο ή πωλητές οδηγών στην είσοδο)
•εξειδικευμένες υπηρεσίες (συστήματα αυτόματης ξενάγησης, εκπαιδευτικά προγράμματα, μηχανογραφημένα σύστημα έκδοσης εισιτηρίων, απτικές διαδρομές ή χώροι αφής).
Στη συνέχεια οι χώροι με εισιτήριο χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τις υπηρεσίες που διαθέτουν. Βρέθηκε ότι κανένα μουσείο ή αρχαιολογικός χώρος δεν διαθέτει και τις τρεις κατηγορίες υπηρεσιών.
«Στην πλειοψηφία τους, οι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι είτε έχουν ελλείψεις είτε χρήζουν αναβάθμισης σε μία ή περισσότερες από τις βασικές υπηρεσίες» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού.
Ο κ. Γερουλάνος παρουσίασε το πρόγραμμα αναβάθμισης υπηρεσιών επισκεπτών στο αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, παρουσία της γενικής γραμματέως Λ.Μενδώνη, του προέδρου του ΕΟΤ Ν.Κανελλόπουλου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ κ.Σπανουδάκη- και έκανε λόγο για '«διαχρονική πηγή πλούτου που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένη».
«Όλοι όσοι επισκέπτονται τα Μουσεία θα έχουν στο μέλλον την καλύτερη δυνατή προσφορά υπηρεσιών» υποσχέθηκε ο υπουργός Πολιτισμού.
Προτεραιότητα θα έχουν δέκα χώροι, οι μεγαλύτεροι σε επισκεψιμότητα και τα μνημεία της UNESCO.
Στρατηγικοί στόχοι είναι να παρέχονται βασικές υπηρεσίες παντού, να εξειδικευθούν υπηρεσίες στους πρώτους σε επισκεψιμότητα χώρους και μουσεία και σταδιακά να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες σε όλους τους χώρους.
Για την εφαρμογή του προγράμματος ο κ. Γερουλάνος είπε, ότι η διαδικασία θα γίνει σταδιακά σε συνεργασία με άλλους φορείς (ΕΟΤ, ΤΑΠ, ΜΚΟ), δεν προβλέπεται αύξηση στο κόστος εισιτηρίων , το προσωπικό που θα χρειαστεί θα καλυφθεί με μετατάξεις, ενώ θα γίνει και πρόσληψη εποχικού προσωπικού.
Το πρόγραμμα -σε πρώτη φάση- θα έχει κόστος που δεν θα ξεπερνάει τα 20 εκατομμύρια ευρώ.
«Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων, αλλά και οργάνωσης» τόνισε ο υπουργός ερωτηθείς για το κόστος του προγράμματος.
ta nea