e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Να υπολογίζονται ως τεκμήριο διαβίωσης οι ημιυπαίθριοι ζητά το υπουργείο Οικονομικών

Μόλις 1στους 6 χώρους έχει «δηλωθεί»


Σε διαπραγμάτευση βρίσκονται τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος προκειμένου να αποσαφηνισθεί το εάν τα «τακτοποιούµενα» τετραγωνικά των ηµιυπαίθριων θα υπολογίζονται στα τεκµήρια διαβίωσης. Το υπουργείο Οικονοµικών θεωρεί πως πρέπει να προσµετρώνται, ενώ αντίθετη άποψη έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής. Η σχετική διαπραγμάτευση για το εάν θα προσµετρώνται ή όχι στα τεκµήρια διαβίωσης τα κλειστά τετραγωνικά έχει αρχίσει από τον περασµένο Απρίλιο. Με την Κυβέρνηση να διαβεβαιώνει αρχικά πως δεν θα υπολογίζονται και εν συνεχεία να αλλάζει γραμμή και να εμφανίζεται να συμφωνεί με την προσμέτρηση στα τεκµήρια διαβίωσης.


Την ίδια ώρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει τα αιτήματα για την χορήγηση παράτασης της προθεσµία υποβολής των αιτήσεων για την τακτοποίηση ηµιυπαίθριων που εκπνέει στο τέλος του χρόνου. Σύµφωνα µε τα όσα ισχύουν µέχρι στιγµής, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν περιθώριο µέχρι το τέλος Δεκεµβρίου να διευθετήσουν για 40 χρόνια τους παράνοµα κλειστούς ηµιυπαίθριους, τις σοφίτες, τα πατάρια,τα υπόγεια, τους φωταγωγούς, τα εσωτερικά αίθρια, τις εσοχές των κτιρίων και τις πιλοτές µε βάση τις νέες ρυθµίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Θέµα παράτασης για την προθεσµία υποβολής δηλώσεων έθεσε χθες και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) κ. Χρήστος Σπίρτζης. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση, «προτείνει την επιµήκυνση του χρόνου υποβολής των αιτήσεων, ταυτόχρονα όµως και επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του εφάπαξ τέλους, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις και εκείνοι που αποφεύγουν να το πράξουν επειδή αντιµετωπίζουν οικονοµικά προβλήµατα».

Στο µεταξύ, στις 216.615 έφτασαν οι αιτήσεις – σύµφωνα µε το ΤΕΕ – που έχουν υποβληθεί στις πολεοδοµίες για την τακτοποίηση των παράνοµα κλειστών χώρων, όπως είναι οι ηµιυπαίθριοι. Τα κτίρια µε κλειστούς ηµιυπαίθριους ξεπερνούν τα 1,5 εκατοµµύρια. Τις τελευταίες µέρες ο όγκος των αιτήσεων έχει υπερδιπλασιαστεί – φτάνοντας ακόµη και τις 4.583 αιτήσεις ανά ημέρα – µε συνέπεια να µπλοκάρει το σύστηµα.

Σύµφωνα µε τα έως τώρα στοιχεία, πάνω από το 40% των τακτοποιηµένων χώρων αφορούν κλειστά υπόγεια και ισόγεια τα οποία έχουν µετατραπεί σε γραφεία και επαγγελµατικούς χώρους.


ta nea