e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Βαριές κουβέντες στο Ευρωκοινοβούλιο

Σκληρές εκφράσεις, παρεκτροπές στο λόγο, επιθετική ατμόσφαιρα και αποβολή από το ημικύκλιο, ήταν το κλίμα που κυριάρχησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την ομιλία του προέδρου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, γύρω από τα συμπεράσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 28-29 Οκτωβρίου, για την οικονομική διακυβέρνηση.Ο πρόεδρος του ΕΚ Ζέρσι Μπούζεκ υποχρεώθηκε να εφαρμόσει τον κανονισμό αποβάλλοντας από το ημικύκλιο τον ακροδεξιό ευρωβουλευτή, Γκόντφρεϊ Μπλουμ (Godfrey Bloom), της ομάδας «Eυρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας » (ΕFD), ύστερα από την επίθεση που έκανε στον αρχηγό των σοσιαλιστών Μάρτιν Σούλτς, χαρακτηρίζοντάς τον ως «φασίστα».


Είχε προηγηθεί η γενική αναστάτωση από την προκλητική φράση που ακούστηκε στο ημικύκλιο: «Μια χώρα, μια αυτοκρατορία, ένας Φύρερ». Τη φράση ξεστόμισε ο Βρετανός Νάιτζελ Φάριτζ, πρόεδρος της ομάδας EFD, διακόπτοντας την παρέμβαση του Γερμανού αρχηγού των σοσιαλιστών, Μάρτιν Σουλτς.

«Πως είναι δυνατόν να ακούγονται τέτοιες φράσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ήταν η γενική διαμαρτυρία των ευρωβουλευτών.

Ο πρόεδρος μάλιστα των χριστιανοδημοκρατών, Ζόζεπ Ντολ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει τέτοιες φράσεις στο ημικύκλιο, απαίτησε να ζητηθεί επίσημα συγνώμη και απείλησε ότι διαφορετικά θα προχωρήσει σε μηνύσεις.

Στη γενική φασαρία ακούστηκε και η φράση «ευτυχώς που δεν ανέφερε και τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως για να λυθεί το πρόβλημα».


Το σημείο της παρέμβασης του Μάρτιν Σουλτς, που προκάλεσε την κρίση, αφορούσε το θέμα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα με την φορολογία των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, θέμα για το οποίο δεν συμφωνεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Δεν κατάλαβα » είπε ο κ. Σουλτς, «το Ηνωμένο Βασίλειο κυβερνάει στην Ευρώπη; και τι θα γίνει στην ευρωζώνη εάν εμείς αποφασίσουμε να συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας».

Στο άκουσμα της φράσης του Νάιτζελ Φάριτζ, ο Μάρτιν Σουλτς αντέδρασε λέγοντας: «Αυτός ο συνάδελφος έρχεται στην αίθουσα με αυτές τις εκφράσεις, που κάποιοι άλλοι τις είπαν πριν από χρόνια στη Γερμανία και που εγώ τους καταπολεμώ στο πνεύμα τους και στην ιδεολογία τους, αλλά νομίζω ότι αυτός ο κύριος βρίσκεται πιο κοντά στην ιδεολογία τους απ’ ό,τι εγώ».
 
nooz.gr